27.5 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Inkluzivni muzej u Tešnju: Osobe sa invaliditetom prave posude i figure od gline

Muzej i Centar za socijalni rad u Tešnju su se povezali na jedan neobičan način. Povezao ih je projekat “Djeca u kulturi”. Akademski vajar i keramičar Dragutin Handanovića iz Doboja održava radionice za djecu i odrasle sa invaliditetom u prostorijama Muzeja Tešanj.

Projekat “Djeca u kulturi” je jedan vid psiho-socijalne podrške kako bi djeca i odrasli sa invaliditetom na jedan konstruktivan način, u vidu radno-okupacione terapije radili na unapređenju svojih sposobnosti.

“Projekat ‘Djeca u kulturi’ finansira švedska organizacija ‘Kulturno naslijeđe bez granica’ i grčka organizacija ‘Stavros Niarchos’. Organizacije imaju sluha prema ovim projektima, a nažalost nevladin sektor i javne institucije nemaju reference i iskustvo za upravljanje prema stranim fondovima. Muzej Tešanj je jedna o prvih organizacija koje su počele da rade projekte, da Muzej bude inkluzivni i da što više ostvari komunikaciju sa lokalnom zajednicom”, rekao nam je Almir Ramić, konsultant u Muzeju Tešanj na poslovima projektnog menadžmenta prema međunarodnim organizacijama.

U Muzej smo došli upravo u vrijeme održavanja jedne radionice. Zatekli smo vajara Dragutina Handanovića koji je radio sa jednom grupom. Učesnicima je pokazivao kako da oblikuju posude od gline.

“U grupi imamo obično oko šest ili sedam učesnika, a u Muzeju imamo sve potrebne uslove za rad. Oni rade sa glinom na električnom i ručnom kolu, a prave razne posude. Cilj je da upoznaju materijal i da povežu tradiciju sa modernim upotrebnim predmetom i skulpturom. Nema granice između upotrebnog i onog što je čisto likovno”, pojasnio nam je vajar Drago.

Nastoji da pokaže ono što je estetsko mladim vajarima, umjetnicima, a na taj način se oni socijaliziraju i uključuju u ravnopravno društvo sa ostalim mladim ljudima.

Učesnici na električnom kolu rade otvaranje, centriranje, patiniranje, a onda i otiskivanje oblika i kaneliranje. Pohvalili su se da najbolje modeliraju ljudske i životinjske oblike, a svaka skulptura ima svoju snagu.

“Oni nas iznenade koliko imaju ukusa za oblikovanje i kako osjećaju formu”, rekao nam je vajar Handanović čiji rad vjerno prate svi učesnici.

Azem Subašić je iz Jelaha radi kao volonter i pomaže svojim prijateljima da nauče oblikovanje i modeliranje.

“Svi su vrijedni i hoće da rade. Ja radim isto sve kao i oni i super nam ide”, rekao nam je 26-godišnji Azem.

Udruženje roditelja i omladine sa posebnim potrebama djeluje pri Centru za socijalni rad. U ovom projektu učestvuju dvije grupe, grupa starijih korisnika i školska grupa.

“To im mnogo znači, socijaliziraju se, a rad sa glinom utječe i na njihovu motoriku, a to im je veoma korisno”, kazala nam je Selma Maličević logoped.

Vrijednu ekipu smo ostavili sa njihovim učiteljem Dragom Handanovićem da rade na pripremi posuda od gline. Uvjerili smo se u njihovo umijeće i želju da se druže i budu aktivni članovi društvene zajednice.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti