14.2 C
Tešanj
Četvrtak, 23 Maja, 2024

”INTER” Tešanj stekao uvjete za postavljanje oznake CE na proizvode

U sklopu finalizacije projekta „CE označavanje – pasoš za izvozno orijentirane kompanije u BiH” pet bh. kompanija steklo je uvjete za postavljanje znaka CE na svoje proizvode, a time i za nesmetan pristup i plasman proizvoda na tržištima zemalja Evropske unije.

Radi se o kompanijama “Inter” Tešanj, “AB Neretva” Mostar, “E-Metal” Bosanski Šamac, “Limex” Sočkovac i “Fining” Gračanica. One su odabrane nakon javnog poziva te osposobljene za otklanjanje tehničkih barijera, odnosno za pripremu tehničke dokumentacije u procesu usklađivanja proizvoda sa standardima i zahtjevima EU direktiva i EN standarda, koji se odnose na sigurnost proizvoda.

Kako je istakao predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, angažman na ovakvim i sličnim projektima bit će nastavljen, a time i povećan broj bh. kompanija prisutnih na evropskom tržištu.

Bojić je iskazao zahvalnost Ambasadi Švicarske u BiH, uz čiju je podršku realiziran projekt, a čime se otvaraju mogućnosti za povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta. Uspješnu realizaciju projekta u ime Švicarske ambasade pozdravio je koordinator programa za ekonomsku saradnju Almir Tanović, naglašavajući spremnost za nastavak saradnje sa VTKBiH.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti