1.3 C
Tešanj
Srijeda, 6 Decembra, 2023

Intervju sa Nedimom Hasanićem, organizatorom koncerta “Nek mirišu avlije…”

Nedavno smo na sastanku organizacionog odbora bajramskog koncerta “Nek mirišu avlije” imali prilike čuti skoro sve detalje koncerta od inicijatora ove manifestacije, Nedimom Hasanićem, gdje smo poseban akcenat stavili na pitanje sponzorstva.

Nedim Hasanić nam je rekao:

“Kada je riječ o sponzorisanju manifestacija ovog karaktera, prije svega vjerskih, a onda nakon toga humanitarnih, poražavajuća činjenica je odziv, da tako kažemo, firmi na zahtjev za podršku koji smo uputili ispred UG Sehara Tešanj. Slovimo jednu od razvijenijih općina, imamo tu i tamo neke manifestacije, pohvale za sve to, ali sta se dešava sa manifestacijama koje se tiču islamskih praznika, Bajrami, Mubarek noći, itd itd ?

Iz godine u godinu ove manifestacije izumiru, gube značaj, a zbog čega ?

Nedim Hasanić: “26 od 100, broj je firmi koje su giganti, a koje dolaze iz Tešnja. Ako tih 26 firmi ne može da izdvoji po 50 KM za ovakve manifestacije onda je pitanje vrijedi li uopće organizovati ove manifestacije. Tešanj treba nešto novo, a uz sve to da se očuva i stara bošnjačka tradicija i adeti(običaji). ”

Zašto Tešanj ne može imati centralnu manifestaciju obilježavanja bajrama, šta se dešava sa IVZ-om ? (Islamska vjerska zajednica) Zašto MIZ Tešanj ne može da stane iza organizacija ovakvih manifestacija pa barem i na papiru?

Nedim Hasanić: “Poražavajuča činjenica takodjer je i to sto plakate(najava bajramskog koncerta) preko noći nestaju preko oglasnih tabli mjesnih džamija. Zar su nam i džamije postale privatna vlasništva i svojine, zar džemat ne zaslušuje da bude upućen u dešavanja, ako je oglasna tabla onda je oglasna tabla. Neko je te plakate platio i donirao, da nije žalosno bilo bi smiješno. Mi koji ovo radimo ne možemo sami i radimo to isključivo jer nosimo islamsku duhovnu muziku, te ilahije i kaside u srcu, te radimo to iz ljubavi, ali ne možemo to bez Vaše podrške !! Drugi dan bajrama, dan Šehida, dan Gazija, dan svih nas, jer dužni smo da se sjetimo naših boraca koji su pali da bismo mi danas bili tu gdje jesmo! Nismo dužni samo da ih se sjetimo tek onako radi reda, abdestim se ja ujutru, obučem se lijepo i odoh ja obici mezarluke jer je danas nešto organizovano da se obilazi, proučit cu fatihu, reci cu Amin kad hodža bude ucio dovu i ja sam svoju duznost obavio … NE !!! Šehidi su vječno živi, i moraju biti živi. Šehidi zaslušuju da ih se sjeti i ujutru i u podne i navečer!! Dakle Bujrum … Njima u čast i sjećanje na njih ovaj koncert.”

Svjedoci smo da se iz godine u godinu, naručito naša omladina “gubi u prostoru”. Bajram se obilježava na način na koji ne bi trebao i ne bi smio, svi smo mi bili izgubljeni u tom vremenu i prostoru, ali samo zajedno možemo da vratimo Bajram u naša srca na način na koji to treba… Mnogo je ljepše bajramovati uz bosansku kahvu, neninu večeru, i baklavu, nego uz Cecu, Janu, Ćanu, Sinana, Šabana i mnoge druge, rekao je Nedim.

Ovom prilikom, Nedim želi da pohvali općinskog načelnika mr.sc.Suad Huskić, prof., za nesebičnu podršku i zalaganje da ovakve manifestacije budu održane.

Nedim Hasasnić Vas ovim putem poziva sve koji možete na bilo koji način da dadnete doprinos ovoj manifestaciji.

Tešanjski.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti