Investitor se oglušio na zabranu Općine Usora, te nastavio izgradnju pilićare u...

Investitor se oglušio na zabranu Općine Usora, te nastavio izgradnju pilićare u Žabljaku

704
0
PODIJELI

 

Ovih dana se aktualiziralo pitanje izgradnje pilićare u Žabljaku. Investitor je planirao u Žabljaku otvoriti objekat za tov pilića kapaciteta 40 000 pilića.

Problem pri izgradnji pilićare je nastao kada je mimo svih pravnih procedura, investitor zaobišao Općinu Usora te za izgradnju objekta za tov pilića IVEX d.o.o. Usora, svu potrebnu dokumentaciju prikupljao od ZE-DO kantona, ne pitajući za mišljenje ni jednu službu Općine Usora.

 

Razlozi zbog kojeg je OV Usora donijelo zabranu izgradnje pilićare su:

Planirani objekat se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Usore, a izvorišta pitke vode su udaljena 70 metara od njega.

Planirani objekat bi se trebao naći u srcu zaštićene zone izvorišta pitke vode, te bi njegovom izgradnjom bilo ugroženo zdravlje ljudi, te bi se narušio čitav eko sustav.

Za istaći je da se planirani objekat nalazi u naseljenom mjestu, od kojega se prve obiteljske kuće nalaze tek 30 metara, te će izgradnjom navedenog objekta doći ne samo do zagađenja pitke vode, nego i do onečišćenja zraka, a tim i do ugroze zdravlja ljudi.

Takvi objekti ispuštaju velike količine prašine i plinova, koji su opasni po zdravlje ljudi.

Nadalje, budući bi se otpadne i fekalijske vode ispuštale u rijeku Usoru, navedeni objekat prijeti ugrozi biljnog i životijnskog sustava navedene rijeke

Isti su uzurpirali općinsko zemljište, te iskolićenje navedenog objekta nije vršila za to nadležna općinska služba.

Valja istaći da sama procedura izdavanja dozvola za gradnju nije bila zakonita, budući se ista odvijala sakrivena od lica javnosti, bez ikakvih javnih rasprava u mjesnoj sredini koja je ugrožena izgradnjom navedenog objekta.

O svemu navedenom je obaviješten kantonalni inspektor, te je od njega zatraženo da se obustavi daljnja gradnja, ali se isti na pozive općine i MZ Žabljak nije očitova.

Svoje protivljenje navedenoj gradnji uputila je i općina Tešanj, ali ni ona za sada nije dobila nikakve odgovore.

 

Poskok.info/Jelah.info

NEMA KOMENTARA