20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Islamska zajednica u BiH: Muslimani su dužni izabrati vakcine koje ne sadrže svinjski želatin

Iako svijet iznova raduju podaci o efikasnosti vakcina protiv koronavirusa, ipak su se pojavila negodovanja religijskih zajednica zbog određenih sastojaka u vakcinama koji krše zakone vjere. Tim povodom zatražili smo i stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pojašnjenja radi, većina vakcina protiv COVID-a 19 sadrži svinjski želatin koji služi kao stabilizator, odnosno osigurava vakcinu prlikom transporta i skladištenja. Međutim, konzumiranje svinjskih proizvoda muslimanima nije dozvoljeno prema standardima halal ishrane.

U odgovoru za Klix.ba iz Kabineta reisu-l-uleme jasno su istakli da Islamska zajednica BiH nema ništa protiv vakcina koje su odobrile nadležne stručne instance i kojima se ljudi štite od zaraza i bolesti.

“Islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lijek za bolesti koje ih zadese. Poslanik, a.s., je rekao da je Bog Dragi za svaku bolest dao i lijek i pozvao muslimane da tragaju za tim lijekom. To je, dakle, vjerska obaveza muslimana. Ono, pak, što je njima zabranjeno jest da lijek traže u onom što je Allah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi”, odgovorili su nam iz Islamske zajednice.

Kako nadalje navode, dok čovječanstvo ubrzano traga za efikasnim lijekom protiv koronavirusa, informacije koje stižu do njih jeste da pojedine vakcine sadrže svinjski želatin, ali još čekaju zvanične potvrde.

“Ako je to tačno, muslimani su dužni opredijeliti se za vakcine koje ne sadrže tu komponentu, a efikasne su u liječenju od koronavirusa, a ako ne postoji drugi izbor, zadnju riječ o tome treba dati struka, farmaceutska i šerijatsko-pravna”, kazali su iz kabineta reisu-l-uleme.

Usljed ubrzanog rada radi osiguranja što veće količine vakcina, farmaceutske kompanije ne mogu garantovati da se u njihovim dozama neće naći svinjski želatin. To se odnosi i na vakcinu koje su razvili Pfizer i BioNTech, vakcinu kompanije Moderna, Univerziteta u Oxfordu i drugih.

Iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja jučer su izvijestili da će svinjski želatin vjerovatno biti zastupljen u većini vakcina zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg vijeka trajanja vakcina.

Islamska zajednica u BiH nada se da će u što skorijem periodu dobiti adekvatan odgovor na pitanje koje muči muslimane širom svijeta, to jest da će muslimanske zemlje spornu vakcinu podvrgnuti laboratorijskoj analizi.

“Islamska zajednica će definitivan stav o ovome pitanju zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente predmetne vakcine”, navode u odgovoru.

Svinjski želatin u vakcinama protiv koronavirusa nije problem samo za islamske zajednice, već i za jevrejske zajednice u kojima se također konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti