2.6 C
Tešanj
Utorak, 31 Januara, 2023
spot_img

Ispod tešanjske čaršije pronađeni ostatci turskog vodovoda

Prolazeći prema Donjoj čaršiji uvijek mi pogled skrene prema dubokom kanalu koji se kopa u Titovoj ulici za otpadne vode, očekujući da pojavi nešto zanimljivo, obzirom da se kopa u srcu starog grada. Tako je bilo i u ponedeljak. Naišao sam na Prutinu Nijaza vlasnika suvenirnice Kudret voda i Seju Brku.

Držali su drvenu cijev sa metalnim prstenom nabijenim na čelo cijevi koji je očito služio za spajanje, a cijev je od turskog vodovoda. Fotografisao sam ih, a onda sretoh i Selvedina Ogrića iz Turističke zajednice, koji je takođe unio dio cijevi u svoju kancelariju. Kada sam se vraćao radnici Euro-asfalta, koji izvode radove, otkopali su kompletnu drvenu cijev. Ovaj arti-fakt govori o ranoj urbanizaciji našeg grada.

Pitao sam i našeg Tonku Rajkovaču arheologa na Kembridžu o ovom nalazu, a on mi je odgovorio:

-Te cijevi pripadaju turskom periodu, ali svakako postoje indicije da bi trebao da postoji i rimski vodovod po onoj kamenoj kaptaži na Tepetu. Kad sam radio potkapinu sa Zvečajske strane preko puta tatine kuće sporadično sam nailazio na rimsku keramiku.
U vrijeme kad sam radio u SIZ-u za kulturu na iste cijevi smo naišli ispred Prnjavorca pekare (Čarsija) ispod kaldrme. Negde bi trebao da postoji izvjestaj o tome. Taj nalaz je dokaz urbanizacije podgrdja.

Kada se u svijetu vrše ovakva kopanja onda arheolozi obavezno prate iskop ne bi li našli nešto za njih zanimljivo. Mi imamo Muzej i trebalo bi organizovati praćenje svih kopanja u starom dijelu grada. Ja očekujem i drugu vrstu drvenih cijevi nasuprot zgrade Gradske kafane, jer je nekada na njenom mjestu bio vojnički hamam i tu su pronađene drvene cijevi kao i na izvoru gdje je po legendi izvirala Kudret voda.

Sa onim artifaktima iz SIZ-a (u kafanskom razgovoru sam saznao da je ulaskom u prostorije Merhameta u ratu mnogo toga bačeno) i ovim nalazima zastavom porodice Šehagić trebalo bi već biti doboljno materijala za stalnu zavičajnu postavku.

Svi ovi primjerci su arti-fakti koji bi trebali da nađu svoje mjesto u zavičajnoj postavci JU Muzej i da budu predstavljeni posjetiocima. Ovi nalazi pokazuju da je naše mjesto imalo vodovod u turskom vremenu. Možda bi ispitivanjima starosti moglo utvrditi i od kada.

Husein Galijašević/Tešanjski dnevnik

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,414FansLike
289FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti