21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

ISPOVIJEST ELVISE HAMZIĆ: Semirovom ocu željela sam reći hvala, ali kako, kada je izgubio sina

Na Odjeljenju nefrologije Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, okružene pažnjom ljekara i medicinskog osoblja, svoje bolesničke dane odbrojavaju Elvisa Hamzić (27) iz Stupara kod Kladnja i Jasmina Selimović (20) iz Tuzle, djevojke kojima su prije petnaestak dana transplantirani bubrezi tragično stradalog 12-godišnjeg Semira Kantića iz Tešnja.

Elvisa, osim zaštitne maske koju je na trenutak skinula kako bi pozirala našem fotoreporteru, s osmijehom kaže da se dobro osjeća i više ne koristi bilo kakve medicinske aparate. Jasmina još povremeno koristi aparat za dijalizu, što je, kako pojašnjava dr. Mustafa Bazardžanović, nerijetko praksa u postoperativnom oporavku nakon kadaverične transplantacije bubrega.

Uspješan oporavak

Jasmina je šutljiva i uz nju je skoro stalno njena majka Mirjana. Za razliku od nje, Elvisa, koja je tri godine bila na dijalizi, s radošću priča kako nikada nije gubila nadu da će joj jednog dana njen život prestati određivati vrijeme odlaska i povratka s dijalize i da će moći živjeti kao i njene vršnjakinje. Ali, tek nakon nekoliko izgovorenih rečenica, njene oči su zasuzile…


Jasmina s majkom Mirjanom: Zadovoljni oporavkom

– Znam da sam dobila bubreg dječaka Semira, koji je stradao u saobraćajnoj nesreći kod Tešnja. Kada pomislim da je taj dječak stradao, da je njegova smrt spasila moj život, odjednom me, uprkos radosti što se oporavljam, preplavi neka tuga. Kamo sreće da je on živ, ali sve je u Božijim rukama – kaže Elvisa, izražavajući neizmjernu zahvalnost ljekarima i medicinskom osoblju UKC-a koji čini sve kako bi njen i Jasminin oporavak bili što uspješniji.

Prisjeća se trenutka kada ju je, nekoliko dana nakon operacije, telefonom pozvao otac rahmetli Semira kako bi se interesirao za njeno zdravlje. Nije znala šta da mu kaže.

Duhovna snaga

– Bila sam zbunjena. Imala sam potrebu da kažem hvala, ali kako zahvaljivati, pa taj čovjek je ostao bez sina. Pitao me kako sam, kako teče oporavak. Osjetila sam da je to osoba velike duhovne snage. I još nekoliko puta nakon toga zvao me da vidi kako sam. Želim da kada se, ako Bog da, oporavim, odem u Tešanj i posjetim oca rahmetli Semira – ističe Elvisa.

Ona bi, prema riječima dr. Mustafe Bazardžanovića, jednog od najpoznatijih hirurga urologa u zemlji, uskoro mogla napustiti bolničku postelju. Njen organizam sasvim dobro je prihvatio novi bubreg i oporavak teče u skladu s predviđenim medicinskim parametrima.
Mirjana Selimović: Neizmjerna hvala svima

– Jasmina je bolovala desetak godina. Hvala Bogu, sada se oporavlja, možda malo sporije od Elvise, ali smo zadovoljni. Ni sama ne znam šta da kažem na gest čovjeka iz Tešnja čija je porodica tako tragično stradala i koji je u svoj toj svojoj tragediji odlučio organima svog sina produžiti nečiji život. Neizmjerna hvala tuzlanskim ljekarima i medicinskom osoblju koji bdiju nad mojom kćerkom i čine sve da se što prije oporavi – kazala je Mirjana Selimović.
Više od 150 transplantacija bubrega

– Svaka transplantacija ima svoje specifičnosti. Za sada ni kod jedne ni kod druge pacijentice nema znakova odbacivanja bubrega, niti znakova akutnih hroničnih komplikacija, bez obzira na to što su organi uzeti od nesrodnog davaoca. Mi u Tuzli do sada smo uradili više od 150 transplantacija bubrega, od čega jedan broj kadaveričnih. Trenutno u TK na transplantacije čeka oko 70 pacijenata – kaže dr. Bazardžanović.

Autor: A. HADŽIĆ/Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti