18.1 C
Tešanj
Subota, 23 Septembra, 2023

Iz arhiva Ragbi kluba “TRK” Tešanj.

Ragbi klub “TRK” Tešanj je, nakon završetka takmičarske sezone, proteklog ljeta bio veoma aktivan na izgradnji novih terena i poboljšanju uslova za treniranje svojih takmičara, o čemu smo već ranije izvještavali.

Nakon uređenja stadiona u Mekišu, izgrađen je i pješčani teren za ragbi u okviru kompleksa “Šibovi” na Jelahu, koji je Ragbi klub “TRK” Tešanj realizovao u sklopu svoje akcije “Uplati pijesak za novi ragbi pljesak”.

Kao krunu ovih aktivnosti, Ragbi klub “TRK” Tešanj je na novoizgrađenom pješčanom terenu uspješno organizovao i relizovao turnir u ragbiju na pijesku ”BEACH Rugby”. U okviru turnira, za mlade ragbiste organizovana je i jedinstvena “BEACH RAGBIONICA”.

”Pomirenje kroz sport” bila je tema predavanja našeg proslavljenog igrača i trenera Safeta Čerima, koji je u Tešanj prvi donio jajoliku loptu i “zarazio” tešnjake ovog jedinstvenom igrom. Čovjek koji živi za ovaj sport, pokušao nas je približiti i naučiti nas ne samo osnovama ragbija već i o ragbi-sportu kao poimanju i načinu života.

Naš Safet, kao bivši reprezentativac i selektor juniorske i seniorske Ragbi reprezentacije BiH, proveo nas je kroz svoju dugogodišnju karijeru i objasnio nam kakva je zaista ova igra i zašto on već petu deceniju svog života uživa u njoj.

Također je naveo i da neizostavno treće poluvrijeme služi da bi se ljudi, bez obzira na rezultat, nacionalnost, boju kože i sve ostale raznolikosti, bolje upoznali, zbližili i saznali nešto više o kulturi i običajima drugih. Ovakve stvari se u sportu mogu možda i najbolje realizovati, kao što nam je to i ovogodišnji ”Beach Rugby” pokazao.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti