12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Iz muskarceva pogleda otkrijte zeli li seks

Najnovija istraživanja potvrdila su da se seksualni interes muškarca pouzdano vidi u njegovom pogledu. S druge strane, iz očiju žene ne može se iščitati baš ništa.

 

Koliko o seksualnim sklonostima i kapacitetima muškarca možete iščitati iz jednog jedinog pogleda koji odmjerava tijelo žene? Nova otkrića kažu – jako puno.

Pogled muškarca otkriva njegovu prikrivenu seksualnu motivaciju, zaključili su istraživači. Pogled žene, s druge strane, nema tako usku vezu s njezinim skrivenim mislima. To nije samo ona stara priča o razlici u spolovima, u kojoj su jedni s Marsa, a drugi s Venere. Znanstvenici se nadaju da se nova saznanja mogu iskoristiti za promatranje spolnih motivacija seksualnih napasnika, te se na taj način može mjeriti imaju li liječenja zadovoljavajućeg učinka.

‘Kretnje očiju vrlo su spontane i jako ih je teško kontrolirati. Zato mislimo da ih možemo koristiti kao pouzdan indikator seksualnih interesa‘, komentira psiholog Kun Guo sa Sveučilišta Lincoln u Engleskoj, koji je bio uključen u istraživanje.

Prijašnji su pokusi ukazali na to da muškarci očima otkrivaju svoje seksualne misli, prenosi Huffington Post. Širenje zjenica pri susretu s fotografijama seksualnog sadržaja, na primjer, može pouzdano svjedočiti o seksualnom opredjeljenju kod heteroseksualnih muškaraca i homoseksualnih žena. Kod heteroseksualnih žena nema razlike u pogledu neovisno o tome gledaju li fotografije muškaraca ili žena.

Psiholog Gou i njegovi suradnici u prijašnjim je istraživanjima utvrdio da mladi muškarci, kada gledaju mlađe žene, najčešće ‘lijepe’ pogled za prsa i predio bokova (ovo otkriće neće odveć iznenaditi bilo koju ženu koja je nedavno bila u baru). Ova dva objekta promatranja važan su signal muškarcima: prsa ukazuju da je žena seksualno zrela, a bokovi govore o njezinoj sposobnosti da rodi dijete. Muškarci ne gledaju u iste zone kada gledaju starije žene ili djevojčice. To ukazuje da njihovo ‘odmjeravanje’ svjedoči o seksualnom interesu.

 

Da bi provjerili ova saznanja, istraživači su okupili skupine od oko 30 muškaraca i žena u dobi od 18 do 25, svi su heteroseksualni. Pokazali su im fotografije odjevenih modela – djece, dvadesetogodišnjaka i četrdesetogodišnjaka. Od ispitanika su tražili samo to da razgledaju slike kako

bi to inače učinili. Istodobno su ih priključili na uređaje koji su pratili kretanje njihova pogleda. Zatim su ispunili upitnik o njihovi seksualnim odlikama, s pitanjima koja žele utvrditi koliko su slobodni u razmišUsporedba upitnika i testa gledanja ukazala je da su muškarci koji imaju snažniji seksualni poriv dulje zadržavali pogled na grudima i bokovima dvadesetogodišnjakinja, ali nisu se zagledavali u te dijelove tijela kod djevojčica ili žena starijih od njih samih. Ukratko, njihov pogled ukazivao je na njihov izraženi seksualni interes.

 

‘To je složeni mentalni proces koji se na kraju iskazuje u jedinstvenom načinu promatranja,’ komentira Guo. Ženski pogledi nisu toliko indikativni. Istraživanje je pokazalo da žene snažnijih nagona dulje promatraju tijela fotografiranih dvadesetogodišnjakinja, ali jednako tako dulje promatraju fotografije djece i starijih žena.

Znanstvenici pretpostavljaju da je mehanizam sljedeći: što je žena podložna jačim nagonima, to ima veću potrebu usporediti svoje tijelo s tijelima drugih žena.

S druge strane, kada su im dali fotografije muškaraca, pogledi žena nisu mogli ukazati ni na kakvu zakonitost. Ista istraživačka skupina sada uspoređuje način gledanja seksualnih prijestupnika i ljudi normalna seksualna ponašanja. Zasad, kažu oni, rezultati djeluju obećavajuće.

‘Vjerujemo da ćemo pokus s praćenjem pogleda moći koristiti kao pouzdanu metodologiju utvrđivanja u kojoj su mjeri prijestupnici izliječeni i kolike su šanse da ponove delikt’, zaključuje Guo.ljanju i manifestiranju spolnosti.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti