4.2 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Aprila, 2024

Izbjeglice na protestu u Ženevi

Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH i Udruženja “Ugor” iz Jelaha organizovaće 10. decembra mirne proteste ispred sjedišta UN u Ženevi povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća izjavio je Srni da članovi ovih udruženja mirnim protestima žele da upoznaju međunarodnu javnost o dugogodišnjoj diskriminaciji i javno zatraže efikasnu međunarodnu pravnu i diplomatsku akciju za konačno rješavanje njihovog statusa u Hrvatskoj.

“Organizovanje mirnih protesta zasnovano je na dobrim namjerama i vjeri da se navedenim aktivnostima može ostvariti međunarodno političko zagovaranje da se vlasti Republike Hrvatske konačno privole da priznaju postojanje neriješenih pitanja koja se odnose na imovinska, socijalna i ekonomska prava njenih bivših radnika”, istakao je Puzigaća.

Puzigaća je rekao da su predstavnici ova dva udruženja uputili pisma ambasadorima u BiH, delegaciji EU i Savjetu Evrope u kojem su ih upoznali o onemogućavanju prava na restituciju imovinskih, socijalnih i ekonomskih prava bivših radnika u Hrvatskoj, kao i o najavljenom održavanju mirnih protesta u Ženevi zakazanih za 10. decembar.

“Vjerujemo da možete vašim političkim uticajem pomoći da se prije provođenja mirnih protesta vlasti Hrvatske konačno privole da priznaju postojanje neriješenih pitanja koja se odnose na imovinska, socijalna i ekonomska prava njenih bivših rezidenata, kao i da hrvatska strana prihvati otvaranje birateralnih razgovora sa vlastima BiH o načinu rješavanja ovog važnog pitanja njenih građana, a u skladu sa priznatim međunarodnim standardima”, navodi se u zajedničkom pismu dva Udruženja.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti