7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Iznajmljivač apartmana u Hrvatskoj: Gotova je era jeftinog ljetovanja

Pino Vojković, vlasnik agencije za izjamljivanje u Hrvatskoj bio je gost televizije N1 u kojem je komentirao kako traju pripreme za sezonu na njegovom otoku.

– U ovom sam poslu više od dvadesetak godina. U zadnjih nekoliko godina, popunjenost na Visu je velika i stalno se traži krevet više. Svi osjete novitete, od nove valute, do poskupljenja u svakodnevnom životu. Došlo je do malih korekcija, ali idemo dalje i pratimo jedni druge. Korigirale su se i cijene smještaja, oni koji su pretjerali će se vjerojatno vratiti na stare cijene, rekao je izjamljivač Pino Vojković.

Raste broj brodova

Navodi da sam Vis nema veliku bazu iznajmljivača, nego se više radi o pružanju usluga u nautičkom dijelu.

– Puno više raste broj brodova nego apartmana. U zadnjih se godina grade luksuzniji apartmani. Vis nije izgrađeni otok i trebalo bi ga sačuvati. Rečenica svakog našeg gosta već 30 godina glasi: ‘Ne dirajte ništa i sve će bit OK’.

Vojković kaže da malo koji otok ima toliko burnu povijest kao Vis, a prije par godina je postao i geopark.

– Još nismo izgubili taj dalmatinski štih, može se vidjeti stare ljude kako sjede po klupama klupama i dobiti dalmatinske spacijalitete, rekao je.

Cijene noćenja

Isto tako, kaže da cijene noćenja za četveročlanu porodicu variraju od 80 do 150 eura po noćenju.

– Apartmani nisu luksuzni, adaptirani su u starim kućama i mislim da bi zadovoljili normalne ljude. Još ima dosta slobodnih mjesta. Mislim da je lagano gotova era jeftinog ljetovanja. Dosad smo rasli i bilo je potrebno da rastemo, ali došlo je vrijeme da prestanemo rasti i da procvjetamo. Država bi trebala donijeti generalnu sliku kako želi da izgleda Jadran za 10 ili 20 godina. Trebamo znati trebamo li ulagati u solarne panele ili autobuse. Nema strategije i vizije, rekao je.

– Mi smo ono što jesmo i zato nas ljudi vole. Gosti su zadovoljniji kad je manja gužva i kad ste s njima prisniji. Treba razgovarati s konobarom, recepcionerom, vodičem izleta, ne s direktorom. Drugačiji smo, atraktivniji smo i toga moramo biti svjesni. Mislim da nije opcija da ostanemo bez domaćih turista. To se neće dogoditi. Proglašeni smo kao jedna od najsigurnijih zemalja. Ovdje plove najluksuznije jahte sa svjetskom elitom i nije to bezveze, dodao je.

Izvor: Fokus

Povezane vijesti

Najnovije vijesti