10.8 C
Tešanj
Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Izvještaj i današnje stanje sa poplavljenih područja

Usljed obilnih padavina zabilježenih u protekla 24 sata na području općine je došlo do značajnijeg porasta vodostaja rijeka i potoka, naročito rijeke Tešanjke, Radušice i Trebačke rijeke.

Stanje u 10:00 sati:

Zabilježeno je izlivanje:

-rijeke Tešanjke u Medakovu, gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište, poplavljen makadamski put Medakovo-Lepenica.

-rijeke Radušice u Vukovu gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište površine oko 1,5 hektara, u Rosuljama gdje je poplavljen asfaltni put u neposrednoj blizini preduzeća Eurovez d.o.o i Hidroline d.o.o. Saobraćaj se odvijao otežano.

U navedenom periodu vodostaji su bili u značajnom porastu.

Vodostaj Usore je iznosio 162 cm.

Stanje u 14:00 sati:

Zabilježeno je izlivanje:

-rijeke Tešanjke u Medakovu, gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište, poplavljen makadamski put Medakovo-Lepenica, a vodostaj u porastu.

-rijeka Radušica u opadanju. U Vukovu gdje je poplavljeno poljoprivredno zemljište površine došlo je do značajnog povlačenja vode, te poplavljena površina iznosi oko 6 dunuma. U Rosuljama gdje je poplavljen asfaltni put u neposrednoj blizini preduzeća Eurovez d.o.o i Hidroline d.o.o. Došlo je do potpunog povlačenja vode, te je prohodnost asfaltnim putem normalna.

Služba civilne zaštite zabilježila je 4 prijave građana vezano za površinske vode, te je nakon intervencije utvrđeno da nema ugrožavanja stambenih objekata.

Zabilježena je aktivnost klizišta u MZ Medakovo (Stojčinovići) gdje su preduzete mjere ispumpavanja vode iz bunara koji pored obilnih kišnih padavina ugrožavaju kliznu površinu. Trenutno su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice na provođenju navedenih mjera.

Vodostaj Usore u Kaloševiću u 14:00 sati je 222 cm i u porastu je.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti