2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Izvještaj o predmetu “Tešanj” još u pripremi

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima u predmetu “Tešanj”, koji će biti podnesen Tužilaštvu BiH, u fazi je pripreme, potvrđeno je Srni u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Prema procjeni SIPA-e, u predmetu “Ozren”, u okviru kojeg je uhapšen Šemsudin Mehmedović , izostala je adekvatna tužilačka podrška, odnosno reakcija Tužilaštva BiH u provođenju istražnih mjera i radnji dokazivanja, zbog čega je SIPA o ovom slučaju obavijestila Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS).

Prema ranijim navodima medija, direktor SIPA-e Goran Zubac podnio je VSTS-u prijavu protiv glavnog tužioca BiH zbog puštanja na slobodu poslanika u parlamentu BiH Šemsudina Mehmedovića, kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili 19. jula, a nakon saslušanja pustili na slobodu.
Salihović je odgovorio da je iznenađen ovim tvrdnjama i da Tužilaštvo BiH neće podleći pritiscima.

U okviru akcije “Tešanj”, koja je počela 8. jula, pripadnici SIPA-e, uz asistenciju Oružanih snaga BiH, pronašli su 588 kumulativnih projektila za ručni raketni bacač, 589 barutnih punjenja za projektile i 60 projektila od 84 milimetra za bestrzajni top, što je najveća količinu naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava pronađena od završetka rata u BiH.

U okviru predmeta “Ozren”, službenici SIPA-e uhapsili su Mehmedovića zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništa na području opštine Tešanj.

Mehmedović je nakon saslušanja pušten na slobodu, a neka lica tretirana u predmetu “Ozren” dovode se u vezu i sa akcijom “Tešanj”.

Prema ranijim navodima medija, mještani Kaloševića, sela smještenog na nekadašnjoj ratnoj liniji gdje je i pronađeno naoružanje, kažu da su oružje u šumu sakrili ljudi iz ratnog rukovodstva SDA u Tešnju, po direktnom nalogu Mehmedovića.

Dnevni Avaz/Jelah.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti