34.9 C
Tešanj
Petak, 19 Jula, 2024

Izvođač radova je trebao obavijestiti nadležne o pronalasku predmeta kulturne baštine

Kako smo i najavili našim čitateljima u prethodnim tekstovima nastavili smo istraživati priču oko otkopavanja cijevi turskog vodovoda pa smo odgovore potražili i kod izvođača radova, ali i investitora.

Nakon nemogućnosti dobijanja izjava na terenu, uputili smo službeni upit kompaniji koja izvodi radove sa slijedećim pitanjima:

1. Da li je Vaša kompanija prilikom početka radova upozorena da bi moglo doći do pronalska kulturne baštine na ovom lokalitetu?

2. Zbog čega radnici Vaše kompanije nisu obavjestili investitora ili JU Muzej o pronalsku cijevi?

U nastavku prenosimo odgovor u cijelosti koji smo dobili od kompanije “EURO-ASFALT” Sarajevo.

Danas smo posjetili Službu za katastar, urbanizam i imovinsko-pravne poslove općine Tešanj i odgovore na naša pitanja potražili od pomoćnika Općinskog načelnika Nadira Medarića.

Da li je Općina Tešanj kao investitor upozorila izvođača radova u ovom slučaju firmu “Euro-asfalt”, na mogućnost pronalaženja kulturno-historijskog nasljeđa u Titovoj ulici?

Nadir Medarić: „Što se tiče, Vašeg pitanja mogu da kažem slijedeće: ova oblast je regulisana, kao mnoge druge oblasti. Kao oblast opšteg karaktera odnosno obaveza zaštite i korištenja kulturnog naslijeđa je obaveza svih građana, znači ne samo u ovom slučaju izvođača radova kompanije „Euro-asfalt“. Tako da Zakon o zaštiti i korištenju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa definiše ponašanje izvođača kao ponašanje bilo kojeg drugog pojedinca u slučaju pronalska nekog predmeta, za koji se može pretpostaviti da ima svojstvo dobra kulturnog, historijskog ili prirodnog naslijeđa.

Možemo li u ovom slučaju reći da postoji krivac za nastalu situaciju?

Nadir Medarić: „Iz prethodnog odgovora može se vidjeti da je obaveza svakog građanina, pa i mene i Vas, da u slučaju da u svom dvorištu nađemo nešto za što možemo pretpostaviti da je kulturno historijsko naslijeđe, da smo dužni obavjestiti nadležni organ o pronalasku nekakvog predmeta, za kojeg mi možemo smatrati da je od takve vrijednosti.“

Da li će Općina kao krovna institucija ovog prostora učiniti nešto kako bi se cijevi vratile u Muzej kamo pripadaju?

Nadir Medarić: „Prema mojim informacijama, navedene cijevi su u Muzeju.“

Nadamo se da će ovaj pronalazak doprinijeti boljem razumjevanju historije razvoja Tešnja.

Piše: Rifa Vilašević/Radio ZOS

Povezane vijesti

Najnovije vijesti