12.9 C
Tešanj
Petak, 1 Marta, 2024

Izvršena primopredaja mohačke zastave

U prostorijama JU Muzej Tešanj jučer je upriličena primopredaja između porodice Šehagić i pomenute ustanove. Naime porodica Šehagić je odlučila građanima Tešnja pokloniti ratnu zastavu svoje porodice iz bitke na Mohačkom polju. Bitka na mohačkom polju desila se 29.avgusta 1526. godine bitka između ugarsko-hrvatske i turske vojske. Tursku vojsku predvodio je sultan Sulejman I Veličanstveni, a ugarsku kralj Ludovik II.

Pomenutu zastavu nosio je predstavnik porodice Šehagić – Avdaga Šehaga. Gotovo 500 godina ova porodica je u svom posjedu čuvala ovu zastavu. Odlučili su pokloniti je gradu Tešnju i njenim građanima kako bi se vidio i taj dio bogastva historije ovog kraja, ističe Zahida Binakaj rođena Šehagić koja je zajedno sa ostalim članovima porodice prisustvovala ovom činu primopredaje.

Prema riječima Ernada Prnjavorca, direktora JU Muzej Tešanj, sad slijede konsultacije sa stručnjacima kako bi se sačuvao ovaj vrijedni predmet, te nakon toga bio dio stalne postavke koja je izložena u Dizdarevoj kuli na Tešanjskoj gradini.

Piše: Rifa Vilašević/Radio ZOS

Povezane vijesti

Najnovije vijesti