15.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Jedan novi slučaj zaraze u Tešnju

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 204 osobe, a period samoizolacije je završilo 13 osoba.   Novih u samoizolaciji je 53. Od 42 sumnjiva uzorka koji su poslani na analizu 08.05.2020. godine, 41 uzorak je negativan, a 1 uzorak je pozitivan. Radi se o osobi koja je u vezi sa  poznatim klasterom Bontex u Maglaju, ista se osjeća dobro, bez izraženih simptoma, te će danas biti smještena u Izolatorij KB Zenica. Jučer nije bilo sumnjivih uzoraka koji su poslani na analizu.

Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu je ukupno poslan 291 uzorak, a pozitivnih nalaza je evidentirano 5. Trenutno sa  područja općine Tešanj imamo 1 osobu oboljelu od COVID-19,  a 3 pacijenta su ranije izliječena.

I dalje apelujemo na građane, a naročito starije osobe, da se strogo pridržavaju  i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski, naročito na mjestima okupljanja ispred pošte, banaka i drugih šalterskih mjesta, kao i prodavnica.

Općinski štab civilne zaštite je u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom, naredbom izmjenio režim rada zelenih i stočnih pijaca na području općine, čime je omogućen rad navedenih pijaca bez vremenskog ograničenja (do sada bio ograničen do 11:00 sati), uz obavezu pridržavanja svih sanitarno-higijenskih i epidemioloških mjera. Kontrolu će i dalje vršiti nadležniinspekcijski organi Općine.

Na snazi je naredba Federalnog štab civilne zaštite o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, osim ponedeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrkom i subotom u određenim vremenskim terminima,  kojoj je produžen rok primjene do 15. maja, i ista je dopunjena na način da je ovim  osobama dozvoljeno svakodnevno kretanje u automobilu.

Dopunjena je i naredba sa rokom primjene do 15.05.2020. godine kojom je i dalje dozvoljen rad trgovinama poljoprivredne opreme, rasadnicima i cvjećarama.  

Posebno podsjećamo da su svi građani kojima je izdato rješenje o samoizolaciji dužni poštovati boravak u samoizolaciji. U provođenju kontrole kretanja ljudi i kontrole samoizolacije i dalje će biti uključeni službenici Policijske stanice Tešanj, a prema osobama koje krše navedene mjere će se preduzimati kaznene mjere. Sve navedene aktivnosti provodit će se i u narednom periodu.

Naredbom Općinskog štaba civilne zaštite sva pravna lica koja imaju ugovorene odnose o održavanju objekata kolektivnog stanovanja, dok postoji potreba su dužni preduzeti  vanredne mjere na dezinfekciji zajednički prostora u tim objektima.

I dalje se pozivaju građani da u slučaju pojave simptoma bolesti  (povišena temperatura, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM  svom porodičnom ljekaru (na telefone prema režimu rada terenskih ambulanti), Službi hitne medicinske pomoći na broj telefona 124 ili Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Tešanj na broj 060/358 1754.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti