25.8 C
Tešanj
Utorak, 16 Aprila, 2024

Jelašani na tragovima nauke: Admir Agić

U nekoliko zadnjih Tešanjskih dnevnika pisao sam o mladim Tešnjacima koji po svijetu rade na ozbiljnim naučnim projektima. Impresioniran sam bio nastavnicoma i djecom u OŠ Huso
Hodžić i njihovom radu u STEM kabinetu. Bio sam u kabinetu TRA i pratio rad na obukama i
slušao informacije iz razvijenih zemalja. Tražim naše Tešnjake u Sarajevu i njihovim naučnim radovima. Želim pokazati da se naukom i novim tehnologijama može baviti i u BiH. Saznajući informacije o resursima koje imamo slagala mi se u glavi slika kako talentovanu djecu iz osnovnih škola pripremamo sa IT znanjima, a u srednjoj već naoružavamo alatima i pretvaranju znanja u biznis. San mi se ostvario kada sam neki dan u Mann und Hummelu sreo Admira Agića diplomiranog mašinskog inžinjera i sa nekoliko riječi ispriča mi priču koju sam želio čuti. Da li ste čuli da u Tešnju postojo škola robotike za djecu iz osnovnih škola? Ja nisam znao dok nisam sreo Adija. To je bio razlog za kafu u Vanili i evo šta sam saznao o Admiru, njegovom radu i Školi robotike.

Admir Agić Adi

Admir Agić je rođen 1978. godine u Jelahu od oca Izudina i majke Nedžade rođene Handžić. Osnovnu školu je završio u Jelahu, Gimnaziju u Tešnju, a Mašinski fakultet i CISKO akademiju (IT sitemi) je završio u Sarajevu. Svoja znanja je obogatio obrazujući se preko online kurseva koji nisu skupi, troškove čini samo štampanje diploma.

Kao diplomirani mašinski inžinjer radio je u Mann und Hummelu u procesima održavanja, tehnologije i prodaje gdje i danas radi.

Polaznici Škole
robotike za vrijeme obuke

Zajedno sa Mustafom Deljkićem osniva privatnu firmu Kolektiv koja se bavi informativno uslužnim djelatnostima. Uvode info sisteme, izrađuju aplikacije za web portale i dr.). Uveli su info siteme u firmama FAD-uFestaMCE i drugim. Kroz sve poslove javljali su se zahtjevi za uvođenje “pametnih” sistema. U Saradnji sa firmom Festa napravljena su pametna vrata koja se otvaraju na osnovu biometrijskog prepoznavanje lica. Na istom principu napravili su mini model u Školi robotike i programiranja.

Škola robotike i programiranja nastala je u želji da se u Tešnju napravi prva laboratorijska radionica gdje bi djeca uz stručni nazor mogla razvijati znanja i praviti razne projekte. Škola je privatna, a u Školi robotike uz Admira radi i njegova supruga.

Relizacija programa ostvarena je u saradnji sa privatnim školama iz Sarajeva i školom stranih jezika Step by step iz Tešnja čije prostorije koristi. Pored Tešnja Škola radi i u Zenici, a u planu je otvranje u Žepču i Doboju. Sada imaju oko 50 učenika u dva uzrasta. Sljedeća ideja je saradnja i uključenje naših ljudi koji su stekli znanja i rade u EU na promociji robotike. Ideja je da se formira i udruženje. Fokus je na ljudima koji su spremni uložiti više entuzijazma za prijenos znanja nego želje za zaradom. Prihode Škola robotike ulaže u elemente za rad (mikroprocesori, motori, meh dijelovi i dr.). Cilj je da se djeca obuče i usavrše za rad u IT tehnologiji sa željom da u dogledno vrijeme otvore svoju IT firmu i u Tešnju. Da su djeca u Školi robotike stekla informatička praktična znanja pokazuje i podatak da su u Sarajevu na jednom takmičenju u konkurenciji preko 200 takmičara osvojili prvih osam mjesta. Takmičenje je bilo u kreiranju video igara.

Husein Galijasevic

Povezane vijesti

Najnovije vijesti