27 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Kad nemam kome da se žalim ostaje mi ovako….

Subota 06.05.2017.godine, privatni poslovi u Zenici i lagano kućici. Kamera, pogledam u sat, dobro je 80…Ondje, znate gdje se prodaju suveniri. Ali, ne da crv mira? Šta će ovdje, nikad nisu bili, ako je 80.. I onda razmišljanje je li 80 ili 70 ili čak 60. Ušao crv sumnje u mene. Tog dana do Matuzića tri stalka! Aferim, rade…
I onda na jednom sastanku mi rekoše ako si vozio preko 25 od ograničenja ide vozačka…. Prođe vikend, i ja u četvrtak u Turbe po zadatku… I idemo iz pravca Doboja ograničenje 80km/h! Sav sretan.. Iz pravca Zenice u povratku brojim znakove i ugledam 70km/h ali ispred raskrsnice i poslije raskrsnice nema nikakvog ograničenja… Drago mi jer ako je tako i tu je 80!!!!!!!!! I onda saznam da MORA biit upozorenje za kamere na nekih 200 metara! Sa kolegama pratim znakove nigdje nikakvog upozorenja… I subota 13.05.2017. zvoni poštar, joj Šefko izvini PLAVA! Hajde rekoh valjda nije… Jest vraga, u naselju Hece vozili ste 83km/h što je više 13 od dozvoljenog i po novom Zakonu visina kazne je 50km/h i standardno ako je vozio neko drugi da javite, ako ste Vi imate u roku 8 dana popust 50%….
Ljut, iznerviram ipak poslušam suprugu i uplatim. Jer nazvao prijatelja kaže mi kroz smijeh: sve si u pravu, raskrsnica jede ograničenje, dakle morali su postaviti ako je 70 km/h još jedan znak od 70km/h jer kako će znati onaj ko se uključuje iz Industrijske zone, nije stavljeno upozorenje za kameru, i onda saznajem da tu i ne smiju biti jer je u blizini ona stacionirana kamera…Dakle ukupno 3 prijestupa onih koji moraju znati Zakon?!?
Pa šta ću? Kaže privatna tužba jer te na Sudu neće ništa pitati do toga jesi li ti vozio???? I ide kazna, pa se ti žali…
E rekoh ja ću uplatiti pa ovako pitati javnost šta misle slobodni građani? Mene nije strah… A onda iznerviran, ljut… ugledam Škodu oktaviju parkiranu baš gdje ne smije biti, onda se smanjim kao najmanji, ali još bijesan.. Kako oni mogu a mi ne??? Kako mogu napisati da je ovdje 70km/h kad je iz drugog pravca 80km/h, možda sam trebao voziti tom stranom?!? Kako se toga nisam sjetio, ali bio sam siguran da policajci znaju da raskrsnica jede znak ispred i da se mora obnoviti ograničenje kao u Željeznom Polju.. Ali opet nema logike (ali ima Ibre) kako iz pravca Doboja 80 iz pravca Zenice 70???
I dat mi je broj 449 285 da nazovem ako mi šta nije jasno, sačekam ponedjeljak, 08:20 – dobro jutro, taj i taj… ispričam i čujem: joj gospodine ali mi smo samo kamera! Ne možemo vam mi ništa pomoći! Pa ko može, kaže nazovite 449 bla bla, tražite lokal 170.. OK,i saznam od nje da je dan policije… Dobijem centralu, javi se naravno glas po svoj prilici ili je spavao ili žvače: RECI! ohoho… Tako i treba da se zna ko je vlast… Trebao bih nekog šefa na lokalu 170.. zvoni – niko, čujem prebacuje, javi se muško… Dobar dan, taj i taj… trebao bih.. Ko te prebaci na mene????? Izvinite kako se zovete – Samir.. Pa Samire što odmah tako na TI i na prvu… Ja nisam zato zovi lokal 118! Šta ću opet onog uspavanog na centrali i spoji me na 118… javi se ugodan ženski glas… Ja joj čestitah i dan policije, ali vidi sad: nakon što je sve saslušala kaže mi: žao mi je ali mi smo kamere u gradu, morate nazvati 449 285 oni su kamere na M17! Ali oni me uputili na Vas…
Znate šta bi bilo najbolje, da kada idete u Turbe svratite u Zenicu da Vas ja spojim sa šefom (što bih se spajao?),danas nam je slavlje… i tako.. bip bip….
I danas ponovo put u Turbe i da neko ne kaže slikao dok je vozio, nisam, vozio je kolega i obojica se ibretli kako je moguće voziš se desnom stranom 80 ideš lijevom 70!
E pa dragi moji iz Zenice policajci, da sam htio ali nemam vremena išao bih ja na Sud jer dobio bih ovo… Sud je sada javnost, dobićete ovaj tekst, reagujte .. Evo ne morate mi vraćati 29.60KM ali barem izvršite edukaciju ovih policajca da znaju gdje se može postaviti kamera i koliko su ogrinačeanja. .Ja znam da su pojedinima na polaganju raskrsnice bile teške ali nije sramota da komandir izvrši dodatnu edukaciju, naravno neka ne zaboravi i ovog na centrali da početak razgovor ili javljanje na telefon nije RECI ili ovaj Samir – što su te prebacili meni, šta ja imam stime????

Šefket Turalić

Povezane vijesti

Najnovije vijesti