21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Kako je izgledao derbi Borac- Tošk 1988. godine?

Stadion Šibovi u Jelahu. Gledalaca oko 4.000. Vrijeme i teren pogodni za igru. Sudija: P. Marković (Bjeljina)

Strijelci: Kotorić (23) i Bajic (49)

BORAC (J). Alić, Karahodžić (Šimunović), J. Bajić, Blažević, Hodžić, Marković, A. Bajić, Ahmić, Kotorić, M.Katić, (Gašić), Subašić
TOŠK: Jabandžić, Deljkić, Kunalić, Kruško, Bobarić, Jabandžić, Danović, Kantić (Handžić) Braković, Šišić (Vehabović) Dervišević

Takav fudbalski spektakl na dobjojskoj regiji mogu prirediti samo Tešnjaci i Jelašani. U slavu ljutog rivalstva na stadionu Šibovi skupilo se punih 4.000 ljubitelja fudbala da bodri svoje ljubimce iz obje ekipe, ali ono što svakoga može da zadivi ostalo je u činjenici da je pobjednik odlučen u izuzetno korektnoj borbi pravoj sportskoj atmosferi bez i jednog incidenta u gledalištu. Bio je to derbi u slavu fudbala domaćina Jelašana i njihovih rivala iz Tešnja, pa ako je već Tešanj administrativni centar općine onda Jelah to Jelah postaje u fudbalskom sportu po svemu što za ovaj sport čini.

Po prikazanoj igri derbimožda nije ispunio sva očekivanja. Međusobni respekt ipak je ostavio traga ali je Borac ipak bio za dvije nijanse agresivniji sa čvršćom obranom i opasnom navalnom trojkom Subašić-Kotorić-Bajić.

Na drugoj strani TOŠK je platio danak defanzivoj igri i sporoj obrani pa je Kotorić Borcu donio radost već u 23. minuti. Nakon kornera Kotorić je bio najsprisebniji igrač pa je glavom uspio odbijenu loptu smjestiti u mrežu. U finišu prvog poluvremena šansu za izjednačenje imali su Braković i Dervišević ispred kojeg je ipak bio brži golman Alić i spasio svoju mrežu. Sve dileme oko pobjednika su riješene već u prvim minutama nastavka. Naime u 49. minuti ponovo je lopta upućena iz kornera, u gužvi pred golom Jabandžića niko ne uspijeva zahvatiti odličan centaršut ali se na suprotnoj strani kaznenog prostora našao usamljeni Anto Bajić koji topovskim volej udarcem naprosto cijepa mrežu po sredini gola i prednost Borca povećava na 2:0.

Krenuo je potom u punu ofanzivu i TOŠK, napad je osvježen Handžićem i Vehabovićem, ali je obrana Borca na čelu sa Blaževićem, Šimunovićem i golmanom Alićem uspješno otklanjala sve opasnosti pa je tako derbi zasluženo pripao Jelašanima. Na žalost zbog jednog gola manjka u gol razlici izmakla im je titula jesenjeg šamipona ali razloga za žaljenje svakako nema. Mnogo je važnije posljednje kolo šampionata u proljeće dočekati na čelu tabele ali Borac je pokazao da i za takav podvig ima snage, kvalitete pa i izvanrednih uslova.

Iako na rezultat nije uticao sudija Marković iz Bijeljine je zaslužio da bude pomenut. Naime nepotrebno je bio centralna figura derbija. Isuviše tetralan i nepotrebno naklonjen domaćinima u sankcionisanju prekršaja što pobjedniku nije trebalo a poraženom je tako ostavljen razlog za ljutnju iako je pobjeda Borca više nego zaslužena.

Clanak iz 1988. godine. Izvor. E. Kotoric i grupa Jelašani

Povezane vijesti

Najnovije vijesti