13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Kako je Muharem stekao sevapa u narodu

Jel’ zna neko sta je sevap?
Sevap je kad želiš nekome pomoći, kome je pomoć, zaista, potrebna. Recimo onima koji su slabiji ili nemoćni. Ali ima i više od toga…..
Priča ide ovako.
Razmišljao neki Muharem Ajkunić iz sela Kalošević, kako da stekne sevapa u narodu. Nešto što će od sebe halaliti, a da ga narod pamti..
Pored magistralnog puta Doboj – Teslić, nedaleko od Kaloševića prema Tesliću, vazda je bio izvor dobre i prave izvorske vode. Uvijek zarastao i teško pristupačan. Odlucio Muharem da izvor sredi. Očistio, izbetonirao, “usadio’ cijevi, stavio česme, napravio prilaz i voda je počela teći.
Stvarno sredio bez puno komentara….
Malo pomalo, putnici namjernici počeli su svraćati i zaustavljati se. Žedni i umorni, svratili bi na “okrepljenje”, na koji gutljaj prave hladne, izvorske, pitke vode….
Onda je od strane inspekcijskih i drugih nadležnih organa voda kontrolisana i ustanovljeno, kako kaže narod, da je sto posto za piće.
Kako je vrijeme promicalo pročulo se za “Muharemovu vodu”. Sada na desetine ljudi iz Teslića,Tešnja i okoline sa kanisterima i flašama dolaze maksuz da bi nasuli prave izvorske vode. Zna nekada biti i “gužve” pa se malo sačeka, dok se dodje na red.
Vidjeli prodavci da narod ovdje sve više svraća pa stigoše i oni sa poljoprivrednim i drugim proizvodima. Na tezgama ima pravog domaćeg meda i uglavnom domaće povrtaljke. Eto ovaj prodavac na slici se sjetio i ovog’ “stosa”. Napisao ovu simpatićnu parolu nebil’, uz koju zaradjenu marku, “ko biva’ i on stek'o malo sevapa. Kaže da poneku gajbu paradajza, paprika ili nekog voća podijeli sirotinji.
I za kraj opet ću o “Muharemovoj vodi”. Nije da je hvalim ali voda je zaista super – “prva liga”. U odnosu na ove iz prodavnica je mnogo bolja. A i džaba je. Ako ne vjerujete dodjite, probajte. Svratite na jedno okrepljenje! Elem nas junak iz priče stekao je i više od sevapa. A i pročuo se…
Dobro dosli na “Muharemovu vodu” kod Kalosevića uz magistralni put Doboj – Teslic!
Piše: Emir Lončarić

Povezane vijesti

Najnovije vijesti