21.1 C
Tešanj
Srijeda, 22 Maja, 2024

Kako se u Jelahu proizvodi najkvalitetniji omekšivač za veš

Medju mnogim kompanijama koje posluju i proizvode u Jelahu jeste i firma Belif d.o.o. koja je osnovana odmah nakon rata, a čiji vlasnik je čovjek koji je sa svojom porodicom stvarao modernu kompaniju vrijednu svakog poštovanja, gospodin Adem Šišić.

U poslovnom krugu firme na ulazu u Jelah dočekuje nas Adem i krećemo u obilazak proizvodnih hala i magacina gdje se proizvodi i skladišti desetine vrsta robe visokog kvaliteta namjenjenih za automobilsku industriju i kućnu i ličnu higijenu. Tu su antifrizi, tečnosti za čišćenje auto stakala, motorna ulja, destilovana voda, paste za ruke, prečišćivači zraka i mnogi drugi proizvodi. Što je posebno zanimljivo, pokrenuli su i proizvodnju omekšivača za veš koji je prema mnogim domaćicama koje su ga probale, najmirišljiviji i najbolji omekšivač na bh. tržištu. Kako nam je rekao gospodin Šišić, još uvijek nije plasiran na šire tržište, i prodaju ga samo u svojoj radnji u krugu fabrike.

“U pregovorima smo oko narudžbi sa odredjenim distributerima i prodajnim lancima i nadam se da ćemo tokom ove godine krenuti u masovnu proizvodnju,” kaže Adem. “Sad za sad je omekšivač dostupan samo u našoj prodavnici i reakcije svih kupaca su više nego pozitivne što nam daje jasan signal da smo napravili vrhunski proizvod. Omekšivač smo radili prema provjerenom receptu iz Francuske koja je najdalje otišla u ovom polju jer njihova moda i stil oblačenja ne trpe loše proizvode.” 4

Adem i njegov sin Ismail vode dvije sestrinske firme koje ukupno zapošljavaju 65 radnika. Kompanije posjeduju vlastiti labaratorij u kojem se kontroliše svaki proizvod prije izlaska na tržište. Kontrola se radi prema najmodernijim standardima Evropske unije a za proces nadgledanja zadužena su dva vrhunska inžinjera. Cijela paleta proizvoda pod raznim brendovima, koje nalazimo na prodajnim policama u BiH, proizvedena je u Belifu. Pored toga postoje proizvodi koje niko drugi ne radi u Bosni i Hercegovini osim Belifa.

“Mi smo tako pozicionirani da dobar dio robe radimo za izvoz na zahtjevno evropsko tržište,” ističe vlasnik Belifa. “Naše tržište je malo pa je za razvoj i zapošljavanje važno da firme rade za evropske i druge zemlje. Prihod dolazi u BiH, zapošljavamo radnike i usavršavamo proizvodne kapacitete. Moja vizija je dalji razvoj i povezivanje sa domaćim kompanijama. Premali smo da bi se djelili, važno je da udružimo snage i osvajamo svjetska tržišta.”

Povezane vijesti

Najnovije vijesti