1.8 C
Tešanj
Utorak, 5 Decembra, 2023

Kako žive Balkanci u Njemačkoj: Računi, namirnice i kirija duplo skuplji, ne može ništa da se uštedi

Kažu da imaju osjećaj kao da cijene rastu svaki dan.

-Prosječni radnik, sada, skoro da ne može da uštedi. Živi se od prvog do prvog, a tako nije bilo ranije. Prethodnih godina skoro polovina zarade mogla je da se uštedi, kaže za “Blic Biznis” Jovana iz okoline Minhena.

Namirnice

Meso, ulje, šećer, brašno kako kaže najviše su poskupjeli. Cijene svih ovih namirnica poskupjele su skoro duplo. Kada uporedimo sa prošlom godinu, velika je razlika. Brašno je bilo 39 centi, a sada 79. Šećer koji je ranije koštao 69 centi po kilogramu, sada je 1, 29 eura. Meso sada košta duplo više nego prošle godine.

Cijene nekada:

1kg brašno – 0,39 eura1kg šećer – 0, 59 euraDugotrajno mlijeko – 0,69 euraulje – 0,99 eura1kg krušaka – 1.29 eura

Cijene sada:

1kg brašno – 0,89 eura1kg šećera – 1.29 euraDugotrajno mlijeko – 0.99 euraUlje – 2.39 eura1kg krušaka – 2.29 eura

Kirije

Pored hrane i osnovnih životnih namirnica, poskupjele su i kirije.

– Kirije su poskupjele za oko 15 do 20 posto. Naročito su cijene skočile za one koji sada hoće da iznajme stan. A poskupljenje za one koji već žive u stanu kreće se od 5 do 10 posto, kaže sagovornica za Blic.

Razlika ipak postoji za one koji su novi, i koji se tek sada odlučuju da iznajme stan, za njih cijena nerijetko bude viša i do 50 posto od uobičajene. Na primjer, stan od 40 kvadrata koji je koštao oko 450 eura, sada ide i do 700.

Računi

– Kada sam uporedio cijene struje koju plaćamo danas sa istim periodom prošle godine, shvatio sam da je razlika drastična. Cijena struje 10. oktobra prošle godine iznosila je 0,32 centa po kilovat satu, a sada, godinu dana kasnije, plaćamo višu cijenu od 0,55 centi po kilovat satu – kaže za “Blic Biznis” Peđa koji živi u okolini Berlina.

Plin bilježi nešto slabiji rast, ali s obzirom na sva poskupljenja ostalih energenata, kao i osnovnih životnih namirnica nijedno poskupljenje nije zanemarljivo.

– Kada je riječ o plinu, skok cijena je nešto blaži. Takođe smo upoređivali sa istim datum prošle godine. Cijena gasa danas je 24 centa, što znači kada uporedimo sa istim periodom prošle godine, cijena je veća za 6,9 centi po kilovat satu, zaključuje on, prenosi Bosna info.

 

Povezane vijesti

Najnovije vijesti