16.3 C
Tešanj
Subota, 2 Marta, 2024

Kakva je sudbina konvertibilne marke u trenutnoj ekonomskoj krizi

Nakon što su na svom pretposljednjem sastanku podigli kamatne stope prvi put u više od 10 godina, kreatori politike Evropske centralne banke (ECB)  su se odlučili  za  još jedno snažno povećanje referentne kamatne stope, a s ciljem borbe protiv rekordne inflacije u Evropi.

To će se svako odraziti i na Bosnu I Hercegovinu.

Kako za Buku ističe ekonomista Admir Čavalić možemo ubrzo očekivati rast kamatnih stopa na domaćem tržištu, što će svakako uzrokovati usporavanje ekonomskih aktivnosti, ali i određene poteškoće za građanstvo, preciznije korisnike kredita.

Naravno, dodaje, pretpostavka je da će ove mjere, na nivou EU i SAD voditi zaustavljanju inflacije, tako da je još uvijek teško procjeniti eventualne gubitke i probleme na domaćem tržištu.

Na pitanje koliko ovu situaciju dodatno može otežati slabljenje eura u odnosu na američki dolar, obzirom da je konvertibilna marka direktno vezana za euro, Čavalić ističe da razloga za brigu nema, naša valuta je stabilna iako sada imamo samo značajniju promjenu odnosa naše valute spram dolara, shodno odnosu dolar-euro i posljedično vanjskotrgovinskim aktivnostima u vezi navedenog.

U svakom slučaju, zaključuje čeka nas izazovna zima zbog energetske krize i potencijalne kratkoročne recesije te može doći do pada ekonomskih indikatora poput zaposlenosti, plata i slično, piše BUKA.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti