18.3 C
Tešanj
Utorak, 25 Juna, 2024

Kakvo je stanje magistralne ceste Tuzla – Doboj. Vozači kažu rupa do rupe

Kakvo je stanje magistralne ceste Tuzla – Doboj i kada počinje sanacija? Magistralna cesta Tuzla – Doboj jedna je od najopterećenijih u Tuzlanskom kantonu. Vozači se žale na stanje ceste, zbog čega često moraju popravljati vozila.

U Cestama Federacije BiH tvrde da sanacija počinje za desetak dana.

Nema riječi kojima bi Senad Alitović opisao ovaj put. Taksista je i svakodnevno prevozi putnike na dionici ove ceste kroz Lukavac i prema Tuzli. Stalno mora popravljati automobil.

”Kiša je bila, sve je popunjeno one bare i uvale i ispupčenja, naišao sam, nisam išao 30-40 nije brzo, ali kako je sjecnulo, otišle su mi obje gume desne, moraš stati odmah, onda zovi pomoć”, navodi Senad Alitović za RTV Slon

Vozači često pomoć potraže kod automehaničara Adela, čija vulkanizerska radnja je u blizini magistralne ceste.

”Baš jutros mi je došao taksista, neću ga imenovati, gdje su dvije felge savijene. Rekao sam mu, moraš pegledati. Može li se balansirati, mogu ja, ali nije to to, moraš ispraviti, gume sreća nisu popucale”, priča nam automehaničar Adel Šabanović.

Zbog ovakvih problema, vozači dodatno moraju izdvajati novac za popravke. Godinama se nadaju da će nadležni rekonstruisati cestu, kako bi njome vozili sigurno.

”Ja ne mogu da shvatim, u savremeni vakat mi ne možemo uraditi cestu ravno, i kad je krpe da ne bude toliko prelaza, kad je završe i dalje tone”, naglašava taksista Senad.

Obećanja je bilo sa svih strana. U resornom kantonalnom ministrarstvu kažu da godinama urgiraju da se cesta, kojom dnevno prođe 12 hiljada vozila, sanira.

”Mi smo u više navrata tražili od upravitelja cesta, u ovom slučaju JP Ceste FBiH, da u budžetima za izradu plana i programa rada i u 2023. godini jedan od prirotitetnih putnih pravaca magistralnih cesta bude rekonstrukcija magistralne ceste od Šićkog Broda do Doboj Istoka”, naglasio je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj TK.

Sanacija tri dionice na ovoj magistralnoj cesti trebala bi biti u ovoj godini. Potvrdili su nam to iz Cesta FBiH. Na dvije dionice, sanacija bi trebala početi već 24. aprila, a radi se o dionicama Doboj – Donja Orahovića i Klokotnica – Samarić. Također su osigurana sredstva za nastavak sanacije na dionici Donja Orahovica – Šićki Brod i u toku je nabavka za odabir izvođača radova.

Za sanaciju je u ovoj godini planirano nešto više od tri miliona KM, što je, kako ističu u resornom Ministarstvu nedovoljno. Tražit će više sredstava za sanaciju magistrale, kako bi vozači, poput Senada, bili sigurniji u vožnji.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti