22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Kasim je svom Hasanu dao bubreg! Priča koja će rastopiti i najtvrđa srca

Kasim Hodžić živi sa suprugom, kćerkom i unučetom. Međutim, uslovi u kojima žive i nisu baš najbolji.

Rodom je iz Iijaša, a tu ih je porodici bilo petero. Djetinjstvo je proveo u igri, bez telefona. Kaže da se tada najviše igralo lopte, a sada toga više nema.

Nije kao nekada, da izađeš kad kiša pada i hodaš bos po livadi. Toga više nema. Oženio sam se 1989. godine. Život je bio dobar, a kad se zaratilo postalo je teže. Preživjeli smo rat, a onda sve iznova počeli. Kuća je bila pokrivena. Bili su postavljeni i oluci. Snalazio sam se dok nisam kupio. Kad sam kupio bio je samo prozor u wc-u. Uz pomoć Hasana opremio sam unutra. Još je ostao krov. Da mi je steći sredstva, za radnike mi je najlakše. Došla bi Hasanova braća i pokrili. Rekli su mi da se za radnike ne brinem. Potreban mi je crijep i rovovi. Da je meni građevinu stići. Ovaj crijep nije oštećen. Mnogo je kvalitetniji nego što su sad ovi – rekao je Kasim u emisiji ‘Ispuni mi želju’

Prije godinu dana Kasim je otišao u penziju. Sada radi kod amidžića na farmi, a dalje od toga ne ide. Brine se o porodici, a jedino primanje koje imaju je njegova penzija.

Imam ovdje zemlje. Može se posijati. Sijao sam, ali ove godine nisam htio ništa. Kad sam vidio šta mi sve treba, od moje penzije nije moglo. Živimo od penzije. Kćerka je radila jedno vrijeme, pa je prebacili u drugu smjenu, a prevoza nema. Sada želi da polaže – govori Kasim.

Kasimov prijatelj Hasan je nažalost obolio, te mu je bio hitno potreban bubreg da bi preživio. U svemu tome, Kasim je odlučio da mu donira svoj bubreg, izvještava Hayat TV.

Mi smo trebali pred koronu, ali on je otišao na dijalizu 2017. godine i nisu htjeli da to urade. Razbolio se pred samu koronu i jedva preživio. Preživio je infarkt. Kada je izašao iz bolnice, nazvao me je i rekao da moramo za Tursku. Otišli smo tamo. Ja sam bio potpuno zdrav, a on nije mogao. Srce mu je bilo slabo. Vratili smo se za BiH i rekli su nam da dođemo za šest mjeseci. Otišli smo drugi put u bolnicu, u ponedjeljak na operaciju. Izašao sam nekad poslije ručka. On je ostao duže, otišao je na intenzivnu. Drugi dan su ga dovukli i sve je bilo u redu. On je prvi meni došao u sobu. Ustao je da me vidi. Treći dan sam izašao i čekao sam ga 13 dana. Nije mu oporavak dobro počeo. Bubreg je odmah prihvatio. Došli smo ovamo i u mene su stale neke mašine. Rekao je da idemo odmah kupiti. Poslije je otišao u bolnicu. Ležao je dugo. Ponovo je otišao u Tursku. Kad se vratio ovamo, opet malo, pa u bolnicu. Opet je otišao u Tursku. Vratio se, prenoćio, pa u bolnicu. Sada se osjeća dobro. Problem su mokraćni kanali. Tu ima oštećenja. Bubreg dobro radi – kazao je Kasim.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti