29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Katolici danas slave Božić: Isus je svjedok Božje ljubavi prema čovjeku

U sarajevskoj Katedrali srca Isusova održana je misa bdijenja, koja je poznata i kao mala ponoćka, javlja Anadolu.

Misi u glavnom gradu Bosne i Hercegovini prisustvovao je veliki broj vjernika koji su došli da u zajedništvu proslave dolazak praznika Isusovog rođenja.

Svečanu misu bdijenja u svetoj noći predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini nadbiskupom Francisom Assisijem Chullikattom.

“Zahvalni nebesima za ovo rođenje i za dar spasenja molimo milosrđe Božje da nam oprosti naše slabosti kako bismo ponajprije na dostojan način mogli proslaviti ovo Euharistijsko slavlje i tako se pripremati za konačno vlastito obraćenje i posvećenje radi vječnoga spasenja svoga i spasenja svih ljudi”, kazao je nadbiskup Vukšić.

Istakao je da kao kršćani vjeruju “da cijela ljudska povijest dosiže svoj vrhunac u djetetu Isusu, koji je po svom rođenju očitovanje i svjedok Božje ljubavi prema čovjeku”.

“Kroz razdoblje priprave za Božić vjerski život kršćana bitno je obilježen očekivanjem ljudi, da se dogodi dolazak Isusa spasitelja, Boga i čovjeka, čije se rođenje na duhovan način proživljava blagdanom Božića. A s druge strane, obilježeno je ovo razdoblje također očekivanjem i nadom dragoga Boga, da se dogodi dolazak čovjeka u Božje društvo. To jest da čovjek prihvati Božje putove i pravila, da u skladu s njima uredi svoj život i da po njima hodi i njima se ravna”, rekao je nadbiskup Vukšić.

Naglasio je da je svrha Isusova rođenja ponuda spasenja svim ljudima.

“A svrha našega božićnog slavlja sastoji se u tomu da se čovjek rodi u Isusu. Da se ja preporodim. Da čovjek nakon priprave doživi obraćenje. Da obraćen na nov način misli, djeluje i živi. Da bude na putu Božjemu i da u njegovu životu, nakon preporođenja, vladaju pravila kraljevstva nebeskoga. Da se vrati u duhovno stanje bezazlenoga djeteta Božjega te da svojim nakanama i ponašanjem bude prepoznatljiv kao slika i znak prisutnosti Boga”, kazao je.

Prije završnog blagoslova nadbiskup Vukšić je svima poželio sretan Božić, piše N1 BiH.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti