12 C
Tešanj
Srijeda, 29 Maja, 2024

Klas dogovorio izvoz 1.000 tona brašna u Tursku do kraja godine

Saradnja ove dvije općine datira još od 1997. godine. Ovom posjetom oživljena je saradnja kao i bratski odnosi između Općine Novi Grad Sarajevo i Općine Derince, saopšteno je iz Opštine Novi Grad.

Delegaciju je primio načelnik Ali Hajdar Bulut sa saradnicima. Razgovarano je o projektima općina, te su razmatrane mogućnosti rada na zajedničkim projektima.

U organizaciji Općine Derince, delegacija se susrela sa predsjednikom Trgovinske komore Grada Kocaeli, Muratom Ozdagom, koji je za ovu priliku, okupio ugledne privrednike iz ove regije.

Ostvareni su značajni kontakti među privrednicima sa područja općine Novi Grad Sarajevo i privrednicima domaćinima, te su dogovoreni i konkretni koraci za buduću saradnju.
Trgovinska komora Grada Koacelija omogućila je Općini Novi Grad Sarajevo da prezentira ponudu svoje privrede, sto će u narednom periodu biti realizirano. Prilikom ovog susreta firma KLAS d.d. Sarajevo dogovorila je da u ovaj dio Turske izveze 1.000 tona brašna do kraja 2015.godine.

Delegaciju je u uredu guvernera okruga Kocaeli Hasana Basria Guzeloglua, primio Ministar za nauku, industriju i tehnologiju u Vladi Republike Turske Fikri Isik.

“Veoma mi je drago što vas danas imam priliku ugostiti i upoznati. Vlada Turske podržava sve vaše međusobne dogovore i stat će iza svakog vida saradnje koji uspostavite. Način na koji ste se vi organizovali sa vašim privrednicima i došli kod nas u posjetu je za nas nešto sasvim novo i mislimo da su upravo ovakve posjete ključ jačanja i konkretiziranja saradnje između naših država”, izjavio je ministar Isik.

Na radnoj večeri, delegaciju Općine Novi Grad Sarajevo ugostio je i predsjednik Skupštine Trgovinske komore Grada Istanbula Šekib Avdagić, koji je pohvalio konkretne aktivnosti općinske delegacije, stavivši se na raspolaganje kod realizacije svih dogovorenih projekata.
Općina Novi Grad Sarajevo, uz podršku Unije općina turskog svijeta (TDBB), boravi u Istanbulu gdje je organizovan niz starteški bitnih sastanaka za jačanje i razvoj privrede, kao i same Općine Novi Grad Sarajevo, naveli su iz ove općine.

Delegaciju predvodi načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a sačinjavaju je predsjednik Uprave AS GROUP, kojoj iz Općine Novi Grad Sarajevo pripada firma Sprind, Rusmir Hrvić, zatim direktor firme Velvet trade Murat Begić, te direktor firme Bosnaplast Huso Ćesir. U delegaciji Općine Novi Grad Sarajevo nalazi se još šef Odsjeka za privredu, Džemaludin Kahrović, te bivši ministar energije, rudarstva i industrije, Erdal Trhulj, koji trenutno obavlja konsultantske poslove za značajne infrastrukturne projekte i građevinarstvo.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti