2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Ko je Denis Bećirović, novi član Predsjedništva BiH?

Denis Bećirović, sinoć je porazio Bakira Izetbegovića i Mirsada Hadžikadića u utrci za Predsjedništvo BiH i to će mu biti prvi put da obavlja ovu dužnost.

A ko nam je novi predsjednik?

Rođen je 28. novembra 1975. u Tuzli, gdje se školovao.

Diplomirao je u tom gradu na Filozofskom fakultetu, a magisterij i doktorat je završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Oženjen je i otac dvoje djece. Angažovan je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli u zvanju vanrednog profesora za užu nastavno-naučnu oblast Savremeno doba, a autor je i više knjiga i naučnih radova.

U politiku, kao zvaničnik, ušao je 1998. godine i od tada je u zastupnik skupštinama, od tuzlanske, preko federalne i državne, gdje je bio i u ovom mandatu.

Oko Bećirovića su se ujedinile brojne stranke opozicije, predvođene tzv. Trojkom u Sarajevu (SDP, Narod i pravda i Naša stranka), no Bećirović je formalno član Socijaldemokratske partije, s kojom je još od 1993. godine.

Njegov izborni program nosio je ime “Ujedinjeni za Bosnu i Hercegovinu”.

Zanimljivo je kako se trenutno u njegovoj biografiji ne može pronaći poznaje li neki od stranih jezika, dok mu je prije debate stajalo da poznaje engleski jezik.

U prvom, pobjedničkom govoru rekao je kako će se boriti za sve ljude u BiH, i one koje su glasali za njega, ali i one za koje nisu.

“Nijedan političar u ovoj zemlji nije vrijedan da se komšije zbog njega svađaju. Prvi put od kako postoje višestranački izbori, izabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda je socijaldemokrata. Ovo je šansa da pokrenemo pozitivne procese. EU pozivam da BiH što prije dodijeli kandidatski status”, poručio je Bećirović.

Izvor: crna-hronika

Povezane vijesti

Najnovije vijesti