13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Ko je dobrotvor iz Srednje Bosne koji je, nakon smrti, svom selu ostavio više od milion KM?!

Priča o Kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo, dobija svoj epilog. Načelnik Kreševa, za sutra (danas, op.red.) je najavio izlazak strojeva koji će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati putove do ovog sela. Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio općini, bit će dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno, piše portal Centralna.ba.

Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije točno 20. godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, kako su se mještani jednu večer vraćali iz kavane, i ništa se nije vidjeli. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla.

– Svi imaju neku anegdotu sa njim svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio, plementi čovjek – rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja. Odrastao u siromaštvu, a novac zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne kirurške instrumente.

– Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u čeliku kada je radio, imao je prvog fiću na općini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakv svoj napredak i kao čovjek i kao građanin. Prvog Fiću je imao na općini Kreševo tih godina – rekao je Kresić.

Prvi je, i vjerojatno jedini, koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

– 659 tisuća eura, milijun i 288 KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je proširenje prometnice koja vodi do sela, i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaka novim asfaltom u cjelosti – rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već sutra (danas, op.red.), najavljuje načelnik, a ove godine bi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općina sa manje od 5000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

– Sa ovom ostavštinom naš proračun je preko pet milijuna KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovita, realan je proračun 2,5 do 2,7 milijuna KM – dodao je Pejak.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti