13.3 C
Tešanj
Nedjelja, 26 Maja, 2024

Ko je zakazao: Silovao dječake po BiH i Hrvatskoj, robijao pa se vratio u BiH i nastavio po starom

Višestruko osuđivani pedofil Senad Mustedanagić ponovo je u zatvoru zbog silovanja 19-godišnjeg mladića.

On je prvi put osuđen 2010. godine. Naime, silovao je 14-godišnjeg dječaka u Cazinu 2008., nakon čega je pobjegao u Zagreb i tamo silovao još dvojicu dječaka (12) i (15). U Hrvatskoj je osuđen 2010. na 16 godina zatvora, a dok je odrađivao tu kaznu, osuđen je i u Bosni na 12 godina zatvora, no tu kaznu nikad nije odradio.

– Ovdje se desio neki veliki propust, sad ne znamo do koga. Uglavnom, čovjek koji je presuđeni zločinac, da ga ne zovem manijak, pedofil, se šeta normalno gradom i niko ne reagira na to – rekao je za Provjereno nadređeni iz firme u Bosni i Hercegovini.

– To su jednostavno rane i ovo sad je bilo kao da vam netko dodaje so i dodatno još reže, eto tako otprilike – kaže njegova prva žrtva, Isak Hebilović.

– Počinjem se znojiti, kad o svemu tome razmišljam postajem gnjevan. Što se tiče tog pravosuđa i toga svega, ja tu nemam apsolutno više nikakvog povjerenja, nikakvog – kaže Hebilović.

Otac jedne od žrtava iz Zagreba ispričao je još 2010. za Provjereno šta mu je 12-godišnji sin, kojem je Mustedanagić bio trener, tada ispričao o zlostavljanju.

– Pošto je sin dosta povučen, rekao je da s njim ima test sramežljivosti. Tražio ga je da se skine u gaćice i da ode leći na trosjed. Nakon toga se skinuo i trener, legao kraj njega i počelo je. Nakon što je svršio na sina, obukao se i rekao sinu da ode odigrati svoj trening i pustio ga doma – ispričao je otac.

Zlostavljač je nakon prijave završio u zatvoru u Hrvatskoj, a u BiH je netom nakon podizanja optužnice pušten na slobodu zbog proceduralne pogreške.

– Ja sam bio pitan, prije suđenja tog u Bihaću, 2017. i 2018., koje nije išlo javno, da li ja želim maksimalnu kaznu ili da li ja želim novčanu odštetu. Na što sam ja rekao da želim maksimalnu kaznu za ovo, ne želim nikakvu novčanu odštetu, to mi nije potrebno, potrebno mi je samo da je ta osoba u zatvoru. I šta se dešava nakon pet godina? Da je 2023. čovjek slobodan, slobodan. Kako?? – kaže jedna od žrtava, Isak.

Dok je služio kaznu u Hrvatskoj, kazna iz BiH mu je smanjena na osam godina. U martu je pušten iz hrvatskog zatvora, a policija je o tome obavijestila žrtvu. Trebao je biti proslijeđen na odsluženje kazne u BiH, no to se nije dogodilo pa je pedofil u Cazinu izvadio novu ličnu kartu, zaposlio se i kupio automobil. U kratkom roku je postao i voditelj odjela u firmi u kojoj je radio. Tamo je birao s kime će raditi, a to su uglavnom bili mladići.

– Momak kojeg je on zlostavljao nije imao položen vozački ispit i on se ponudio da njega odvozi i dovozi na posao. Momak je bio udaljen 20 kilometara od grada. I nakon 20-ak dana njemu je to kao bio problem i on je ponudio da momak počne stanovati kod njega, ali pošto je on imao strašno uvjerljivu priču, on je ogroman manipulator, mi nismo nikakvu sumnju imali što će se dogoditi. To je trajalo nekih 10-ak dana kad je momak jednostavno pobjegao iz stana ujutro i nije se više htio vratiti, ali nam nije rekao razlog. Tad smo mi vidjeli da tu nešto nije okej, da on njega zlostavlja i porukama i uhodi ga po firmi, stalno prati, ide za njim, gdje smo mi već vidjeli da je on neki manijak, ali nismo znali konkretno što se događa – ispričao je nadređeni iz tvrtke.

Nakon prijave je Mustedanagić opet u istražnom zatvoru, no postavlja se pitanje zbog čega je uopće bio na slobodi.

– Ovaj sud nije obaviješten od pravosudnih organa Republike Hrvatske da je osuđeni Senad Mustedanagić izdržao u potpunosti ili djelomično zatvorsku kaznu na koju je osuđen, niti je bio upoznat sa činjenicom da se osuđeni Senad Mustedanagić nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, sve do posljednjih dešavanja u Velikoj Kladuši – odgovorili su Provjerenom sa suda u Bihaću.

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa kažu da oni nisu imali obavezu obavijestiti organe u BiH, a u Hrvatskoj je dobio i mjeru protjerivanja iz zemlje.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti