19.7 C
Tešanj
Srijeda, 24 Jula, 2024

Koja imena djevojčica su najpopularnija u Evropi: Odabir za BiH ne iznenađuje

Na stranici Amazing Maps podijeljena je karta Evrope na kojoj su predstavljena najpopularnija imena djevojčica u različitim državama.

Kako su karte koje ističu zanimljive podatke za zemlje širom svijeta sve popularnije, jedna takva predstavila je koja su to imena djevojčica najčešća u zemljama Evrope u 2023. godini. Podatke za mapu su preuzeli s web stranice Fatherly.

Kada govorimo o Bosni i Hercegovini najčešće ime bilo je Sara, a jedno od najčešćih imena predstavljeno na karti je Sofija. Ovo ime je najčešće i u susjednoj Srbiji te Crnoj Gori, ali i Italiji, Rusiji te Slovačkoj.

 

U Hrvatskoj je najpopularnije ime za djevojčice bilo Mia, a isto je bilo najviše zastupljeno i u Švicarskoj, kao i Estoniji. U Sloveniji su djevojčice u prethodnoj godini najčešće nazivali Ema, Sjevernoj Makedoniji Jana, a u Albaniji Amelia.U Portugalu i Grčkoj najčešće ime za djevojčice bilo je Maria, a u Španiji Lucia. U Turskoj je to Zeynep, a u Velikoj Britaniji i Finskoj Olivia.

Upravo su ova imena bila među najčešćim širom svijeta u 2022. godini prema istraživanju BabyCentrea. Tada su među sto najpopularnijih, između ostalih, pobrojana imena Sophia, Olivia, Amelia, Mia, Emily, Isabella, Hannah, Emma, piše Klix.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti