20.5 C
Tešanj
Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Koje su posljedice kraha s vakcinama u BiH: Granice će se dodatno zatvoriti, sve će poskupjeti

Nakon što je portal Klix.ba objavio da je COVAX odgodio prvu malu, i onako zakašnjelu, dostavu vakcina za našu zemlju, postalo je jasno da će se taj proces kod nas otegnuti skoro u nedogled, posebno jer nama ne treba 50 hiljada vakcina nego pet miliona.

Poslovni ljudi već odavno se drže za glavu, a nakon ovih vijesti uhvatila ih je prava panika. Šta će biti s ekonomijom, hoćemo li ostati iza graničnih rampi koje su namijenjene za “neimunizirane”, šta će biti s turističkom sezonom… Samo su neka od pitanja.

Nakon što je Bosna i Hercegovina izgubila od prije par dana mjesto na povlaštenoj listi uvoznika u Ameriku, problemi će se sve više pojačavati i s evropskim zemljama, smatra ekonomski analitičar Draško Aćimović

“Zaposleni u privatnom sektoru, od kojeg žive svi u javnom, će se i dalje razboljevati što će posebno u zemlji čiji BDP čini 72,8 posto mikro preduzeća do devet zaposlenih dovesti do potpunog kraha. Granice će se zatvoriti, sve će poskupjeti”, predviđa Aćimović.

On kaže kako je upozoravao na ovo sve mjesecima prije nego se desilo, a posebno apelovao da se podjeli nafta iz rezervi i da se kupe maksimalne količine u momentu kada je cijena nafte bila nula dolara (20.4.2020. godine) – sada je 60 dolara

Nakon prolongiranja dostave od COVAX-a, a sve zbog stavova kompanije Pfizer, domaća vlast krenula je u verbalni rat s ovom prestižnom kompanijom koja je lider u proizvodnji vakcine protiv koronavirusa i koja je sa svojim dozama prisutna u preko 60 zemalja svijeta. Znajući globalnu važnost naše zemlje i Pfizera svi već znaju kako će “rat” završiti, a taj epilog nije dobar za građane.

Klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti