22.9 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Kolege doktorice Pekić-Semiz pretpostavljaju razloge njene smrti

Tvoje dostojanstvo i tvoj snažni karakter nije mogao da podnese brutalni linč kojem si bila izložena proteklih mjeseci, napisao je kolega doktorice.

Doktorica Branka Pekić-Semiz, koja je se ubila u prostorijama Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, bila je žrtva cyber nasilja, tvrde njene brojne kolege i prijatelji, javlja Srpskainfo.

Nakon informacije da je doktorica počinila samoubistvo oglasile su se i njene radne kolege, koje tvrde da je trpila velike pritiske na društvenim mrežama zbog svog rada i da nije mogla to da podnese, a da pritom niko nije stao u njenu odbranu.

– Tvoje dostojanstvo i tvoj snažni karakter nije mogao da podnese brutalni linč kojem si bila izložena proteklih mjeseci, a zdravstveni, pravni sistem nije učinio ništa da te zaštiti i da ti omogući uslove da se odbraniš od optužbi. Da li ima ljekara koji radi, a da ne griješi? Nema. Da li ljekar treba da odgovara za svoje greške? Treba. Ali kao i svaki drugi građanin, pred sudom u pravičnom postupku. Neko ko nije iz medicinske struke teško može da shvati da je svaki slučaj drugačiji, da se u čovjeku često krije veliki broj neotkrivenih dijagnoza koje mogu da prouzrokuju fatalne komplikacije, da naše bolnice imaju svoja ograničenja na koja nijedan ljekar ne može da utiče. Da li ta greška, ako je bilo, treba da zanemari sve dobro što je taj ljekar uradio tokom svog života!? Odakle nam nam pravo da budemo i tužioci i sudije – napisao je Milan Gluhović, koji je radio s doktorkom Pekić-Semiz.

Jučer se oglasila i Milica Ristović-Krstić, ambasadorica BiH u Grčkoj, koja je bila prijateljica doktorkice.

Ona je, također, navela da je doktorka bila žrtva sajber nasilja.

– Dragi prijatelji i sugrađani, tzv. sajber nasilje je nešto što se može desiti svima nama. Neko zna da se nosi s tim, neko ne, uprkos svim svojim znanjima i kvalitetima. Niko nije zaslužio javni linč zbog posla koji obavlja, a ona ga je, sigurna sam, obavljala najbolje što je znala. Svakom je njegova bol najveća, svakom je njegova sudbina najteža, ali o svojim postupcima moramo dobro razmisliti, jer mogu imati dalekosežne posljedice. Pravda se traži pred pravosudnim institucijama, a ne na društvenim mrežama – navela je Ristković-Krstić

Prema pričama poznanika doktorice, sve je krenulo posljednjih sedmica, kada je majka dječaka koji preminuo prije godinu počela objavljivati statuse kako je dobila nalaze da je njeno dijete umrlo zbog greške ljekara.

Ona je navodila kako posjeduje svu dokumentaciju o uzroku smrti njenog sina, ali da nigdje nije objavljivala imena doktora koje je krivila za to.

U jednom od statusa je navela da je pokušavala mirnim putem dokazati šta je proživjela, da posjeduje kompletne pisane dokaze i da nikog nije klevetala.

Navela je i da se, prije nego što je išta objavila, obraćala nadležnim institucijama, ali da se niko nikada nije oglasio.

Izvor : Dnevni Avaz

Povezane vijesti

Najnovije vijesti