29 C
Tešanj
Petak, 12 Jula, 2024

Koliko stranci duguju za saobraćajne kazne u BiH

Strani državljani imaju više od 570 hiljada KM neplaćenih novčanih kazni u cijeloj Bosni i Hercegovini koje su im izdate zbog prekršaja u saobraćaju, prenose mediji.

Tačan iznos na dan 4. mart 2024. godine iznosi 570.541 KM i to je zvanični podatak iz baze IDDEEA-e.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Klix.ba kažu da se naplata novčane kazne stranim vozačima vrši u skladu s Instrukcijom o načinu pokretanja prekršajnog postupka.

Tako je opisano da se prekršiocu ponudi plaćanje novčane kazne u najbližoj policijskoj stanici, o čemu policijski službenik izdaje potvrdu o naplati novčane kazne, ili eventualnim pokretanjem prekršajnog postupka kod nadležnog suda.

Ipak, najveći problem predstavljaju prekršaji koji se registruju putem stacioniranih radara i što u najvećem procentu vozači, koji naprave prekršaj, uspijevaju izbjeći plaćanje.

Tokom 2023. godine putem stacioniranih radara u Kantonu Sarajevo do sada je obrađeno 19.940 prekršaja koje su počinili vozači vozila sa stranim registarskim oznakama, kako u tranzitu, tako i vozila koja duži vremenski period borave na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Kako nezvanično saznaje Klix, najveće neplatiše u BiH su bh. dijasporci koji u velikoj mjeri ne plaćaju kazne koje zarade praveći prekršaje u saobraćaju.

“Svi prekršaji počinjeni na području Kantona Sarajevo elektronski su evidentirani i brišu se iz evidencije tek nakon što nastupi zastara prekršaja, a policijski službenici na terenu na području svih PU putem tablet-uređaja mogu izvršiti provjere da li je navedenim vozilom počinjen prekršaj, te preduzeti zakonom predviđene mjere protiv vozača koji je počinio prekršaj”, dodali su iz sarajevskog MUP-a.

I Granična policija BiH ima uvid u registar novčanih kazni koje vodi i održava Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), ali granični službenici nemaju mogućnost naplate novčanih kazni odnosno prekršajnih naloga.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti