20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Komšić: Nadlijetanje američkih aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Nadlijetanje američkih F-16 aviona iznad Bosne i Hercegovine neće spriječiti Milorada Dodika da proslavi neustavni 9. januar, kao što ni nadlijetanje sličnih aviona nije spriječilo Mladića da u julu 1995. pokolje Bošnjake u Srebrenici.

Izjavio je ovo predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, povodom najavljenog nadlijetanja dva lovca F-16 Američkog zrakoplovstva u okviru bilateralne kopneno-zračne vježbe sa JTAC timovima iz sastava Specijalnih snaga Vojske SAD i (SOF) i Oružanih snaga BiH (OSBiH) na području Tuzle i Brčkog, 8. januara u poslijepodnevnim satima.

Kako je saopćeno iz Ambasade SAD-a u BiH, bilateralna obuka provodi se u sklopu naprednog stepena saradnje između dvije vojske koja doprinosi miru i sigurnosti na zapadnom Balkanu, te pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država teritorijalnom integritetu BiH u jeku antidejtonskih i secesionističkih aktivnosti.

– Sjedinjene Države stalno naglašavaju da Ustav BiH ne predviđa pravo na otcjepljenje te da će djelovati ukoliko neko pokuša da promijeni ovaj osnovni element Dejtona – navodi se.

Misiju će podržati i letjelica KC-135 Stratotanker koja će osigurati dopunu goriva u zraku za letjelice F-16 iznad teritorije entiteta Republika Srpska.

Američke letjelice vratit će se u bazu odmah nakon završetka misije.

Izvor: Faktor

Povezane vijesti

Najnovije vijesti