17.6 C
Tešanj
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Kontinuirano se nadzire epidemiološka situacija vezana uz hripavac: Ako se zarazite, evo šta trebate uraditi

Epidemiološka situacija vezana uz hripavac (pertusis, veliki kašalj) kontinuirano se nadzire i procjenjuje na kantonalnim razinama i u cijeloj Federaciji BiH, kazala je Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH).

Prema Izvještaju Zavoda o kretanju zaraznih bolesti, na području Federacije BiH u oktobru su zabilježena dva slučaja hripavca, jedan na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i jedan na području Kantona 10. Tokom ove godine ukupno je sedmero oboljelih od hripavca na području FBiH, navodi se. Najviše slučajeva spomenute bolesti prijavljeno 2017., njih 116.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH još uvijek ne raspolažu podacima o broju oboljelih u novembru.

Kako je navela Nedić, pertusis je cijepno preventabilna bolest te je apelirala na roditelje i zdravstveno osoblje da učine dodatne napore i pristupe cijepljenju djece u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Vakcinacija najbolja mjera

– Vakcinacija je najbolja mjera kojom se utječe na smanjenje obolijevanja i umiranja od zaraznih bolesti. Zarazne bolesti protiv kojih se vakcinišu djeca su: tuberkuloza, hepatitis B, difterija, pertusis, tetanus, poliomijelitis, bolesti uzrokovane hemofilusom influence tip b, morbili, rubeola i parotitis. Odgodom ili odbijanjem vakcinisana djeca se izlažu riziku obolijevanja od ovih bolesti koje mogu izazvati teške posljedice – istakla je Nedić.

Pojasnila je kako se vakcinacija protiv hripavca u Federaciji BiH provodi kombiniranim petovalentnim i četverovalentnim vakcinom prema Kalendaru imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Na razini Federacije BiH u 2022. godini zabilježen je niži obuhvat vakcinacije protiv hripavca, odnosno petovalentnim vakcinom u odnosu na ciljne vrijednosti. Obuhvat u primarnom vakcinisanju s tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa, pertusisa, polimijelitisa i Hib-a iznosio je 68,9 posto – navela je Nedić.

Obuhvat dovakcinacije petovalentnom vakcinom, kako navodi Nedić, u drugoj godini života je iznosio 44 posto.

– Za djecu koja se vakcinišu po starom programu imunizacije, prva dovakcinacija protiv difterije, tetanusa, pertusisa i poliomijelitisa provodi se u petoj godini života četverovalentnom vakcinom, a obuhvat je iznosio 38,7 posto – istakla je Nedić.

Po njezinim riječima, cilj je zaštiti djecu i osobe s visokim rizikom od obolijevanja i od teških oblika bolesti.

Kalendar imunizacije

– Rizik obolijevanja i komplikacija je najveći u novorođenačkoj i dojenačkoj dobi kod nevakcinicane djece. Pored redovnog vakcinisanja u skladu s Kalendarom imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, važno je i prakticiranje dobre opće i respiratorne higijene kako bi se spriječilo širenje bolesti- rekla je Nedić.

U slučaju oboljenja ili sumnje na bolest, što prije treba obavijestiti liječnika kako bi se na vrijeme otkrio uzročnik, započela terapija oboljelih i profilaksa kontakata te se bolesnici izolirali. Oboljelog je potrebno privremeno udaljiti iz ustanove (vrtić, škola) i izbjegavati kontakt sa malom djecom, dojenčadi (posebice necijepljenom) i trudnicama u zadnjem mjesecu trudnoće, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Inače, hripavac je akutna, visoko zarazna infekcija dišnog sustava, a karakteriziraju je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim udahom. Najčešće pogađa dojenčad i malu djecu. Zbog postupnosti razvoja simptoma, sličnima prehladi, najčešće se ne posumnja na hripavac u vrijeme kad je osoba najzaraznija te se bolest neometano širi. U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru u oktobru je od hripavca preminula dvomjesečna beba, koja je imala i druge bolesti. Značajnije širenje hripavca nije zabilježeno u BiH. Veće prisustvo bolesti zabilježeno je u zadnje vrijeme u susjednoj Hrvatskoj u kojoj se dnevno testira i do 500 osoba, od čega ih je u prosjeku 30 posto pozitivno.

Izvor: bosnainfo.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti