19 C
Tešanj
Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Koristeći lažnu dokumentaciju prikupljali novac za sebe

Dana 04.05.2015. godine, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona je od strane Policijske stanice Tešanj dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv lica:

H.N, rođenog 1984. godine i
M.E., rođenog 1984. godine, oba iz Srebrenika,

zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Prijevara“ iz člana 294. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Kako je utvrđeno, prijavljena lica su dana 10.04.2015. godine, na području općine Tešanj, u naseljenom mjestu Miljanovci, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, lažnim prikazivanjem činjenica dovodila u zabludu građane, koji su davali novac u humanitarne svrhe, odnosno za liječenje bolesnog lica iz Gračanice. Policijski službenici su nakon legitimisanja i kontrole lica sproveli u službene prostorije Policijske stanice Tešanj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Zavedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da su H.N. i M.E. nezakonito pribavili medicinsku dokumentaciju jednog bolesnog lica, te u jednoj štampariji izradili akreditacije i blokove sa priznanicama, koje su kasnije izdavali građanima prilikom prikupljanja novca.

Prilikom obavljanja razgovora sa istim, došlo se do podataka da su navedena lica spornu dokumentaciju nabavila od trećeg lica, te da uopšte ne poznaju dijete za koje su navodno prikupljali novac i da su koristeći lažnu dokumentaciju novac skupljali za sebe.
Zbog postojanja sumnje da su počinila prijevaru lica su ispitana u svojstvu osumnjičenih, a tokom kriminalističke obrade od lica je privremeno oduzet novac za koji se sumnja da potiče iz navedenih kriminalnih radnji.
Takođe je privremeno oduzeta medicinska dokumentacija, kao i sporne akreditacije koje su lica nosila za vrijeme vršenja prevare, te blokovi sa priznanicama.

Dana 18.04.2015. godine, u naseljenom mjestu Jevadžije, općina Tešanj, došla su dva nepoznata lica koja su vršila prikupljanje novčane pomoći za bolesno dijete iz Gračanice. Tom prilikom su mještanima pokazivali fotokopiju medicinske dokumentacije, koja je bila identična dokumentaciji koja je pronađena kod lica H.N. i M.E., zbog čega je događaj prijavljen Policijskoj stanici Tešanj. Nakon zaprimljene dojave na navedeni loaklitet je odmah upućena policijska patrola koja je legitimisala lica, te utvrdila da se radi o licima: K.A., rođen 1965. godine, i H.D., rođen 1980. godine, oba lica iz Srebrenika. Tokom naznačenih mjera i radnji identifikovano je još jedno lice koje se nalazilo u naseljenom mjestu Jelah, kao i vozač koji ih je dovezao na područje općine Tešanj a radilo se o licu I.F., rođenom 1950. godine i licu P.N., rođenom 1964. godine, oba iz Srebrenika.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Prijevara” iz člana 294. stav 1. KZ FBiH slobode su lišeni K.A., H.D. i I.F., dok je lice P.N. saslušano u svojstvu svjedoka.
Dana 19.04.2015. godine nad licima zavedena je kriminalistička obrada i ista su ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti vršenja navedenog krivičnog djela, te je tom prilikom od istih privemeno oduzet novac koji je prikupljen od mještana.
Nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će protiv svih lica biti dostavljen izvještaj zbog počinjenog navedenog krivičnog djela.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti