23.5 C
Tešanj
Utorak, 28 Maja, 2024

Košarkaški pioniri Gradine iz Tešnja osvojili drugo mjesto na turniru u Mađarskoj

Pioniri košarkaškog kluba “Gradina” iz Tešnja učestvovali su na jednom od najvećih i najatraktivnijih manifestacija u Evropi 15. Intersport Youth Basketball Festival turniru te se u svoj Tešanj vraćaju sa srebrenom medaljom.
Mladi košarkaši Gradine u ovogodišnjem izdanju Intersport Youth Basketball Festivalu koje se održava u mađarskom Kaposvaru učestvovali su sa dvije selekcije i to U14 i U16, a na turniru je učešće uzelo više od stotinu ekipa iz cijelog svijeta.

Ekipa Gradine iz Tešnja bila je jedini učesnik iz Bosne i Hercegovine koji je ikada učestvovao na ovom turniru, a na turniru su odigrali sedam utakmica. U završnici su odigrali četiri meča, a prvi je registrovan rezultatom 20:0 protiv tima Luceafarul Cnme Satu Mare iz Rumunije nakon čega su protiv ACS Playballa slavili s rezultatom 64:38. 

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


U trećem meču slavili su i protiv BC Galactica “A” iz Rumunije rezultatom 62:46. Treća utakmica za Gradinu danas je bila možda i previše, ali na njihovu žalost, umor ih je stigao u finalu te su poraženi od Uzhgoroda iz Ukraine rezultatom 65:36.

“Klub je osnovan 1997. godine, a od 2018. godine na čelu s novom upravom radimo na afirmaciji što većeg broja djece u košarci u našem gradu. Sam odlazak na turnir je bio ogroman projekt za nas, a omogućen je učešćem i ogromnim zalaganjem roditelja kao i donacijama sponzora, Općine Tešanj te velikog broja donacija fizičkih lica”, kazao je član Upravnog odbora KK Gradina Jasmin Turković.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


Dodao je da su presretni rezultatom koji su ostvarili njihovi pioniri te da je njihova srebrena medalja zlatnog sjaja. Dodali su da ova djeca zaslužuju doček u Tešnju, ali s obzirom da je njihov povratak planiran dan prije obilježavanja 11. jula, njihov uspjeh će biti proslavljen nekoliko dana poslije kada će im biti podijeljeni i prigodni pokloni.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti