18.1 C
Tešanj
Nedjelja, 21 Jula, 2024

Kugle sladoleda u bih su sve manje i sve skuplje

Da je sladoled mnogima u BiH postao omiljena poslastica tokom cijele godine, potvrđuje i podatak prema kojem je za samo pet mjeseci na domaće tržište stiglo ovih proizvoda u vrijednosti većoj od 19,1 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja maja uvezeno je više od tri miliona kilograma sladoleda.

–Tokom ove godine najviše sladoleda je uvezeno iz Srbije i to u vrijednosti većoj od sedam miliona KM – podaci su UIO.

Dodali su da je sladoled na domaće tržište stizao još iz Njemačke, Španije, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Turske, Italje i drugih.

U istom periodu prošle godine, govore podaci UIO, u BiH je iz inostranstva stiglo 2,4 miliona kilograma sladoleda, za šta je izdvojeno više od 14 miliona maraka.

– Najviše sladoleda tokom prvih pet mjeseci prošle godine stiglo je iz Hrvatske i to u vrijednosti većoj od 7,2 miliona KM – podaci su UIO.

Među zemljama iz kojih smo uvozili ovu ledenu poslasticu lani našle su se još Turska, Srbija, Poljska, Slovenija, Makedonija i druge.

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić za Srpskainfo kaže da je ne čudi što je BiH ove godine uvezla više sladoleda.

-Moramo biti svjesni da nismo imali hladnu zimu i lijepo vrijeme je krenulo već od marta, pa se uopšte nije za čuditi što je skočio uvoz – rekla je Marićeva.

Istakla je da se potrošači žale na to što su količine sladoleda sve manje, a cijene sve više.

-To je postala naša realnost. Smanjena je čak i gramaža tradicionalnih sladoleda na kuglu, koji se kupuje na cesti. Kugle su sve manje, a cijena je sve viša – rekla je Marićeva.

Dodala je da se ta priča stalno i samo vrti, a sladoled se ne prestaje jesti.

-U globalnom smislu, sve je poskupjelo pa i sladoled je. Kod nas ima bogat izbor sladoleda, ali o bilo kakvim cijena je suludo išta više komentarisati. Naftu svi pravdaju, da je ona pokretač svih poskupljenja i evo sada je pala cijena nafte, ali mi kao potrošači to ne osjetimo na bilo kojem artiklu, pa ni na sladoledu – rekla je Marićeva.

Izvor: crna-hronika

Povezane vijesti

Najnovije vijesti