15.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

Kum ubijenog Dobojlije iznio frapantne detalje: Sašu je izgleda života koštala odluka koju je donio malo prije ubistva

Gotovo svakodnevno se pojavljuju novi detalji u slučaju koji je šokirao region i to ponajviše zbog toga što se nakon prvobitne informacije da su uhapšeni žena žrtve A.K. (34) i njen navodni ljubavnik D.L. (19) pojavila i vijest koja je sve ostavila bez teksta – treća osumnjičena osoba u slučaju svirepog zločina je niko drugi do Sašina kćerka koja ima 14 godina.

Dobojlije mahom govore da su Sašu znale kao vrijednog porodičnog čovjeka te su njegov brak opisivali kao skladan i idiličan. Novinarima su rekli da su djelovali sretno i da su često šetali zajedno ili sa djecom i roštiljali po lijepom vremenu… Mještani su i sami bili zatečeni njegovim ubistvom, a bukvalno šokirani informacijama o tome ko su osumnjičeni.

Mario Bašić iz Slavonskog Broda je kum i dugogodišnji prijatelji i poslovni partner ubijenog Saše. Mario stavlja poseban naglasak na riječ prijatelj.

“Ništa mi nije dužan taj čovjek, ništa mu nisam dužan, moralno i ljudski smo se zadužili. Kroz sve smo prošli skupa i bili smo najveći prijatelji. Bio je sa mnom i kada sam tonuo i kad sam se dizao, a i ja uz njega. Znači bili smo jedan uz drugog – tim riječima je Mario za Telegraf počeo da priča nepoznate detalje o Saši, ali i njegovoj ženi i kćerki.

Mario je dočekao novinare sa suprugom i bratom kome je Saša također bio kum. Svo troje su i dalje vidno u šoku i na rubu suza dok pričaju o Saši.

Na konstataciju novinara da je Sašina kćerka iz prvog braka, Tamara, rekla za medije da je njen otac najviše volio baš kćerku koja je sada među osumnjičenima za ubistvo, Mario je izjavio da je to tačno.

“Trudio se da ima sve što joj treba. Svuda ju je vodio sa sobom. Radila je s njim poslove oko kupovine i prodaje automobila, čišćenja vozila, bavila se onlajn licitacijama, slala i primala mailove… On joj je uredno plaćao za sve to usađujući joj radne navike. Bila mu je miljenica – kaže Mario koji je Sašu poznavao 26 godina.

Mario, vidno potresen, kaže da zaista ništa nije slutilo na tragediju, međutim, kad je došlo do najgoreg, počeo je da “premotava film u glavi” i tada su kockice počele drugačije da se uklapaju u stravični mozaik ubistva iz pobuda koje je teško objasniti.

Motiv za Sašino ubistvo i dalje nije poznat. Iako je policija saopćila da se sumnja da je u pitanju navodni ljubavni odnos Sašine žene i 15 godina mlađeg momka, provlači se pitanje da li je motiv možda novac s obzirom na to da su se na profilu osumnjičenog mladića na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vidi hrpa para.

“Saša je imao mnogo više para nego što se misli. Ne bi ona ostala bez para tako brzo i lako bez i da on dalje zarađuje. Saša je cijeli život vrijedno radio i bio radoholik. Milion puta smo znali da mu kažemo da uspori malo, da se provodi, ali on nije bio kafanski i rasipnički tip. Baš je volio da radi. U njegovoj kući je nakon ubistva pronađeno mnogo novca, a na računima je imao kudikamo više. Također, onaj momak koji je uhapšen, slikao se sa novcem za koji tvrdim da je Sašin i te slike postavljao po društvenim mrežama. A da li je baš novac motiv… Pa izgleda, ali će istraga pokazati – rekao je Mario.

Za razliku od Dobojlija, koje tvrde da je brak Saše i A.K. djelovao idilično, Mario nakon ubistva kaže da su stvari, ipak, stajale drugačije.

“Saša je bio čovjek starog kova. Nije pričao o svojim problemima ili je to izuzetno rijetko radio. Za sve godine tog njegovog drugog braka samo mi je možda dva ili tri puta rekao da nešto ne valja – tvrdi Mario.

Ono što dijelove mozaika Sašinog ubistva sada čini drugačijim jeste baš ponovno i drugačije uklapanje tih dijelova. Mario, naime, kaže da su te Sašine opaske izrečene nekoliko mjeseci prije nego što je počeo drugačije da se ponaša. Kako se pretpostavlja, promjena u ponašanju bila je uzrokovana lijekovima koje su mu žena i kćerka, kako se sumnja, stavljale u limunadu.

“Prije nekoliko mjeseci je počeo čudno da se ponaša, ali i da izgleda drugačije – govori Mario dok pokazuje Sašine fotografije iz tog perioda.

“Djelovao je izgubljeno, kao da nije ovdje… A onda je i glava počela da mu otiče. Pitali smo ga milion puta da li je dobro, kako se osjeća, savjetovali ga da mora da ode kod doktora… A on, kakav je bio, ni da čuje! Jedva je na kraju prelomio i otišao na preglede. Poslije mi je rekao, kada sam ga ponovo vidio u tom čudnom stanju, da je bio kod ljekara, da mu je rekao da je dobro, da mu je i krvna slika dobra… – priča Mario i dodaje da je Saša, kako on vjeruje, 7. oktobra pod dejstvom lijekova sletio s puta kada se iz Slavonskog Broda vraćao za Doboj.

Ipak, na uporno nagovaranje Bašića da do kraja istraži i pronađe uzroke svog čudnog stanja, Saša je na kraju odlučio da ide i na toksikološku analizu, kako bi vidio da li u organizmu ima nekih otrova.

“Mislim da je to bio ključni momenat i presudna odluka… Nedugo poslije te odluke je ubijen. Da je otišao na toksikološke analize i da su otkrili da je trovan… – rekao je Mario i zastao u pola rečenice.

Nažalost, nekoliko dana posle toga je ubijen, tako da ta analiza i njeni rezultati, kao i ono što bi nakon toga uslijedilo, ostaju u domenu poznatom kao “šta bi bilo da je bilo”, konstatovali su Mario i njegova supruga i brat za srbijanske medije.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti