0.6 C
Tešanj
Srijeda, 29 Marta, 2023
spot_img

Kutle: Građani imaju mnogo veći problem zbog kojeg gube novac od povećanja kamata na kredite

Evropska centralna banka (ECB) će kao mjeru u borbi protiv inflacije koja je blizu 10 posto u eurozoni podići kamatne stope za 0,75 procenata i to će biti dosad najveće pojedinačno povećanje.  

Šta mogu očekivati korisnici kredita u Bosni i Hercegovini? Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, smatra da građani nemaju razloga za veliku brigu kada je u pitanju podizanje kamatnih stopa.

– Doći će do povećanja kamata u pojedinim bankama, ali ništa posebno zabrinjavajuće. Potez ECB-a je očekivan, traže se načini da se inflacija spusti na dva posto. Dizanje kamatnih stopa jedan je od načina.

Mnogo veći problem za stanovništvo u BiH je činjenica da nema kamata na depozite, novčana sredstva fizičkih i pravnih osoba položenih u bankama. Tako ostaju bez značajne sume novca u situaciji kada je inflacija prešla 17 posto – kaže Kutle za Faktor.

Postoji još jedan problem na finansijskoj mapi svijeta, a čije posljedice se osjećaju i u BiH.

– Slabljenje eura u odnosu na američki dolar tiče se i nas. Kao što znamo, konvertibilna marka je direktno vezana za euro. Ako euro gubi vrijednost, gubi i KM. Ovakvo stanje će se nastaviti jer Sjedinjene Američke Države mjesecima rade na jačanju dolara i slabljenju eura, čime se vrši svojevrstan ekonomski udar na dvije finansijski najjače države EU-a, Njemačku i Francusku – stava je Kutle.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,535FansLike
294FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti