8.4 C
Tešanj
Petak, 31 Marta, 2023
spot_img

Lažiranje kilometraže na automobilima – na kojim vozilima to više nije moguće uraditi

Odredba Evropske unije iz 2017. godine o zaštiti od manipulacije s brojačem kilometara se još ne primenjuje dok istraživanje Njemačkog autokluba (ADAC) dokazuje da se kilometražom automobila i dalje može lako manipulisati.

Međutim, dva njemačka proizvođača automobila sada tvrde da imaju rješenje.

Nameštanje kilometraže je danas rutina i nudi se već od 50 eura. Policija pretpostavlja da je svakom trećem prodatom polovnom automobilu u Njemačkoj namještena kilometraža.

Prevaranti povećavaju vrijednost u prosjeku za 3000 eura po automobilu, varajući kupce polovnih automobila ili lizing kuće. Procijenjena ukupna šteta u Njemačkoj je oko 6 milijardi eura godišnje, navodi Revija HAK.

Uredba EU 2017/1151 formalno propisuje da kilometraža u automobilu mora da se sistematski čuva. Zakon se od septembra 2017. primjenjuje na nove modele vozila, a od septembra 2018. na sve nove automobile.

Međutim, sve do danas nedostaje detaljna lista kako bi ta zaštita trebalo da izgleda i koje neutralno tijelo bi trebalo da je provjerava. Rezultat svega toga – varanje se nastavlja, ali ne na svim automobilima.

Prilikom pregledavanja relevantnih sajtova s polovnim vozilima, stručnjaci ADAC-a su primijetili da se to više ne odnosi na Audi A3 (od 2020.) i VW Golf 8 (od kraja 2019.).

Ovi modeli su bolje zaštićeni od prevare s kilometražom od mnogih konkurenata. Razlog su novi kompjuterski čipovi s HSM-om (Hardware Secure Module) koji se koriste za zaštitu kilometraže.

Volkswagen najavljuje i nove mjere za sprječavanje namještanja kilometara, piše Radio Sarajevo.

Povezane vijesti

POVEŽITE SE

58,546FansLike
295FollowersFollow
2,040SubscribersSubscribe

Najnovije vijesti