7.2 C
Tešanj
Utorak, 5 Marta, 2024

Lažnim dojavama o bombama iznuđivao novac

Poznati haker Aljoša Borković (44) iz Banjaluke prijavljen je tužilaštvu zbog lažnih dojava o bombama u banjalučkim kafićima “Bizar” i “Kafana” i iznude novca, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, navodeći inicijale, terete ga za krivična djela lažno prijavljivanje krivičnog djela i iznuda.

– Lice A.B. se sumnjiči da je krivična djela počinio od 25.decembra 2021. do 17. januara 2022. godine. Pozivajući službene telefonske brojeve Policijske uprave Banjaluka u više navrata prijavio je da su u dva ugostiteljska objekta postavljene eksplozivne naprave. Tom prilikom je 31. decembra 2021. sa broja telefona registrovanog u inostranstvu od oštećenog SMS porukom zahtjevao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 40.000 KM u kriptovaluti, kako bi prestao sa dojavama o eksplozivnim napravama-navodi se u saopštenju MUP-a RS.

Dodaje da je protiv osumnjičenog izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjaluci podnijela Uprava kriminalističke policije MUP-a RS.

Borković ima bogat kriminalni dosije uglavnom po krivičnim djelima koji se odnose na kompjuterske prevare i iznude.

Protiv njega je MUP Srpske u oktobru podnio izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da je provalio u računarsku mrežu “Klinika Kostić” te zatim pokušao da iznudi 150.000 evra kako bi povukao zlonamjerni softver i “oslobodio” njihove računare i podatke.

Prema nezvaničnim informacijama on je od juna 2021. godine do 29. avgusta 2021. godine putem imejla poslao virus na neki od računara Klinike koji mu je omogućio pristup cijeloj mreži nakon čega je zaključao “podatke”, a neke i presnimio, a zatim tražio novac da sve otključa.

Borković je početkom juna prošle godine prijavljen tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da se lažno predstavljao kao policajac i imao lažne legitimacije Vlade Republike Srpske i MUP-a Srbije.

On je sumnjičen i za sajber napad u kojem je od advokata Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac.

Ovaj banjalučki haker je ranije prijavljivan zbog sumnje da je neovlašteno presretao računarske podatke, čime je oštetio više firmi iz Hrvatske, među kojima je i kutinska “Petrokemija”, od koje je takođe iznudio novac.

Borkovića su hapsili i pripadnici američke agencije FBI zajedno sa Darkom Malinićem iz Slovenije zbog sumnje da su članovi hakerske grupe koja preko interneta krade novac sa bankovnih računa širom svijeta.

Radi se o stotinama hiljada maraka, prenosi Teslić danas.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti