20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

Liječnici iz Tešnja ne poštuju upute za recepte

Više od 80 posto kontroliranih liječnika u domovima zdravlja Tešanj, Maglaj, Kakanj i Poliklinici Doboj-Jug, kao najvećim potrošačima sredstava za lijekove na području Zeničko-dobojske županije, nisu se pridržavali uputa za pisanje određenih lijekova, javlja Fena.

Zbog velikog prekoračenja potrošnje planiranih sredstava za lijekove s esencijalnih listi u 2016. godini, ministar zdravstva Vlade ZDŽ je formirao stručno povjerenstvo koja je obavilo kontrolu pisanja lijekova s esencijalne liste u navedenim domovima zdravlja. Povjerenstvo je izvršilo kontrolu liječnika koji su potrošili najviše planiranih sredstava, na način izravnog uvida u zdravstvene kartone pacijenata, a na osnovu odabranih propisanih i realiziranih recepata koji su slučajnim uzorkom odabrani od Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Kontrolirani liječnici nisu se pridržavali uputa za pisanje određenih lijekova, osobito lijekova naziva Controloc, Zyllt i određenih antibiotika koji zahtijevaju antibiogram. U slučaju enormnog prekoračenja potrošnje planiranih sredstava za lijekove u nadležnom ministarstvu razmišljaju o eventualnom ponovnom uvođenju sudjelovanja u postotcima zdravstvenih ustanova u pokrivanju dijela prekoračenja, što je sadržano u “Jedinstvenoj metodologiji ugovaranja zdravstvene zaštite”.

Na sjednici Vlade ZDŽ zaključeno je da se kontrola pisanja i izdavanja lijekova na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja intenzivira, osobito nakon početka primjene nove, dosta proširene, liste lijekova, ali to ne znači osporavanje prava osiguranim osobama na lijekove, nego znači samo ispravno postupanje u propisivanju i izdavanju lijekova s važećih listi.

Večernji.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti