22.1 C
Tešanj
Ponedjeljak, 27 Maja, 2024

Ljekari propisivali lijekove bez znanja i pregleda pacijenata

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa SBPOK nakon predistražnog postupka na teritoriji Srbije danas je uhapšeno pet ljekara zbog sumnje da su oštetili RFZO za 77. 931.760.26 dinara, odnosno skoro 1,3 miliona maraka.

Uhapšeni su Z.S., O.Š., M.J., S.Z. i S.Z zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica, navodi se u saopštenju tog tužilaštva, prenio je Euronews.

Kako dodaju iz tužilaštva, riječ je o dvije povezane organizovane kriminalne grupe koja je djelovala u periodu od 22. novembra 2018. do 22. jula 2021. godine, od kojih su jednu grupu činila četiri ljekara iz Doma zdravlja Donja Gušterica, a drugu sedam farmaceuta iz Beograda, Kragujevca i Sremske Mitrovice.

Sumnja se da su pripadnici prve organizovane kriminalne grupe, odnosno osumnjičeni ljekari, propisivali recepte za lijekove hormone rasta pacijentima kojima nije bila potrebna terapija, niti su pregledani kod ljekara, odnosno bez znanja pacijenata.

Zatim kako se sumnja slali su te nezakonito propisane recepte pripadnicima druge organizovane kriminalne grupe, odnosno farmaceutima, koji su recepte realizovali tako što su podizali lijekove u apotekama na teritoriji centralne Srbije bez znanja pacijenata kojima su lijekovi propisani.

Na taj način su, kako se sumnja, protivpravno prisvojili propisane lijekove čime je RFZO  oštećen za 77. 931.760.26 dinara, odnosno blizu 1,3 miliona maraka.

Prethodno je šest osumnjičenih, koji su bili pripadnici ove dve organizovane kriminalne grupe, priznalo izvršenje krivičnog djela i zaključilo sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog djela koje je sud prihvatio.

U toku su pretresi na više lokacija.

U zakonom predviđenom roku policija će osumnjičene uz krivičnu prijavu sprovesti u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

Izvor: nezavisne.com

Povezane vijesti

Najnovije vijesti