17 C
Tešanj
Subota, 23 Septembra, 2023

Lovci iz Usore najavili tužbu protiv ministra

U LD “Fazan“ iz Usore pripremaju krivičnu prijavu protiv resornog kantonalnog ministra Himze Smajića zbog, kako kažu, odbijanja da provede presudu Ustavnog suda FBiH.

Ustavni sud je utvrdio da je odlukom o osnivanju lovišta iz 2010. godine Skupština ZDK povrijedila vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda tako što je oko 80 hektara lovišta na teritoriji općine Usora dala na gazdovanje lovačkom društvu iz Tešnja.

Prilikom nedavne posjete Usori kantonalni premijer Miralem Galijašević je obećao skoro provođenje presude, ali, kako sada stvari stoje sve će završiti novim sudskim procesom. Prema kantonalnoj odluci o osnivanju lovišta iz 2009. godine i lovište Lovačkog društva iz Usore je koincidiralo sa općinskim granicama.

– Promjena kojom se dio lovišta Općine Usora pripaja teritoriji kojom gazduje lovačko društvo iz Tešnja nastala je 2010. godine, kaže Ilija Nikić, načelnik Općine Usora.

Zbog ovoga je hrvatski klub zastupnika u skupštini ZDK pred Ustavnim sudom pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda. U maju ove godine sud je ovo i potvrdio. Uprkos tome, u januaru ove godine, prilikom potpisivanja koncesija 80 hektara lovišta u Usori, kojim je ranije gazdovalo LD iz Tešnja, nije ustupljeno na gazdovanje tešanjskom, a li ni usorskom lovačkom društvu.

– Ako su svi potpisali u svojim granicama, kakva je sad to razlika da mi ne potpišemo svoj teritorij, onaj koji smo dobili od Općine Usora prije 97. godine, pita se Ivica Bejić, lovnik u LD “Fazan“, Usora.

Na 36. sjednici, koja je održana ovih dana, OV Usora je donijelo poseban zaključak.

-Da Vlada ZDK i resorno ministarstvo stave na Dnevni red Vlade i da se primijeni presuda onako kako ona glasi, pojašnjava Biljana Rakočević, pravobraniteljica Općine Usora.

Prilikom nedavne posjete Usori premijer ZDK Miralem Galijašević je kazao kako se odluka Ustavnog suda ne komentariše nego provodi.

Međutim resorni kantonalni ministar smatra da je presuda praktično izvršena.

Po Zakonu o lovstvu nije precizirano, nije znači odredjeno da granice lovišta budu administrativne granice općina. Nao vaj način mi smo odluku Ustavnog suda, praktično izvršili- Himzo Smajić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK pozivajući LD „Fazan“ da potpiše koncesiju na 5.120 hektara, a da se spronih 80 hektara naknadno rješava što u Usori ne prihvataju i najavljuju tužbe.

Autor: M. Čabrić

Povezane vijesti:
VREMEPLOV: Početak lovstva u Tešnju
VIDEO: Vukovi ponovo napali, lovci ne mogu pomoći zbog zabrane odstrela
Lovci ustrijelili vuka na Crnom vrhu

Povezane vijesti

Najnovije vijesti