17 C
Tešanj
Petak, 24 Maja, 2024

Madi kupio dobojski Agromix i spasio radna mjesta

Tešanjska kompanija Madi prije nekoliko dana kupila je većinski udjel u dobojskoj kompaniji Agromix te tako nastavila davati svoj doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije.

Pandemija koronavirusa brojne kompanije dovela je do ruba poslovanja, a astronomski rast cijena repromaterijala, nemogućnost nabavke i izazovi kretanja ljudi i roba iz i prema Evropskoj uniji za neke proizvođače bili su preizazovni.

S obzirom na probleme uvoza/izvoza stočne hrane u 2020. godini zbog pandemije, ali i poskupljenja žitarica, tešanjska kompanija Madi odlučila je akvizicijom Agromix-a dati doprinos razvoju poljoprivrede i prerađivačke industrije. Ugovor o kupovini većinskog udjela Agromixa u Doboju su potpisali direktor Agromixa Slaviša Bukejlović i izvršni direktor Madija Edin Jabandžić.

U posljednjih 25 godina kompanija Agromix se bavi proizvodnjom i prodajom stočne hrane, transportom te proizvodnjom konzumnih jaja i pilećeg mesa i prerađevina.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina bili su prisutni određeni problemi u poslovanju, koji su dodatno bili izraženi nakon izbijanja pandemije i doveli do velikog pitanja da li kompanija može nastaviti dalje.

“Naši neki prvobitni razgovori na ovu temu su pokrenuti još početkom 2020. godine, nakon izbijanja pandemije se dodatno intenzivirali, a evo danas je cijeli taj proces dobio i svoj konačni epilog. Naš plan je da u prvoj fazi nakon preuzimanja izvršimo određenu stabilizaciju poslovanja, nakon čega slijede velika ulaganja u infrastrukturne projekte u cilju povećanja kapaciteta u svim proizvodnim segmentima”, izjavio je Jabandžić te dodao:

“Smatramo da smo napravili pravi potez i da ćemo na ovaj način prije svega sačuvati postojeća radna mjesta, a u skorijoj budućnosti, shodno stepenu ulaganja, taj broj će se sigurno i značajno povećati.”

Opširnije na klix.ba

Povezane vijesti

Najnovije vijesti