2.7 C
Tešanj
Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Makljenovac: Konačno zaorali bez straha od mina

Konačno smo, nakon više od dvije decenije, dočekali da uđemo u naše njive i obrađujemo ih bez sraha da ćemo naletjeti na minu, poručili su vidno sretni mještani Makljenovca, nekada dobojskog prigradskog naselja, koje je sada na međuentitetskoj liniji te pripada Doboju i općini Usora.

“Cijeli Makljenovac je deminiran, samo je bio ostao ovaj dio među kućama. Slao sam sigurno 20 molbi za deminiranje, hvala bogu pa jednom dođe i moja njiva na red. Bila je zarasla, to je bila šuma, sada je očišćena. Našao sam radnike i traktori trenutno oru”, priča Ivan Krajina, mještanin Makljenovca, te navodi da je 13.500 kvadratnih metara obradivog zemljišta čiji je on vlasnik više od 23 godine bilo pokriveno minama.

Projekat deminiranja na području Doboja i Usore finansira Njemačka sa 500.000 eura, a realizuje nevladina organizacija “Norveška narodna pomoć”, uz učešće ove dvije lokalne zajednice.

Martin Herman, vojni ataše u Ambsadi Njemačke u BiH, kazao je da je oko 1,8 miliona eura ova zemlja stavila BiH na raspolaganje za humanitarno deminiranje u 2015. godini.

“Više lokacija je kritično. Pored Stanova, tu je Miljkovac, Suho Polje, Skipovac i Stanić Rijeka, sve su to mjesta na kojima još postoji opasnost od mina. Mi, nažalost, imamo još oko 16 kvadratnih kilometara površine pod minama”, izjavio je Dragan Vasilić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti