32 C
Tešanj
Utorak, 16 Jula, 2024

Maturanti u Gračanici održali proteste: Nećemo maturu, hoćemo praksu i grijanje”

Maturanti JU MSŠ Gračanica iskoristili su jutarnje sate i održali mirne proteste ispred ove ustanove. Kako kažu, protestima žele podstaknuti Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona da donesu rješenje o ukidanju eksterne mature piše Crna-Hronika.

“Nećemo eksternu, hoćemo bolju praksu, hoćemo grijanje” samo su neki od transparenata koje su maturanti napravili.

“Prvi i najvažniji zahtjev je upućen Ministarstvu obrazovanja TK tj ukidanje eksterne mature koja se održava samo u našem kantonu. Ostali zahtjevi se tiču naše škole a tražimo poboljšanje školskog grijanja, renoviranje školskih toaleta i bolji sistem odvijanja praktične nastave.

U prošloj sedmici su svi đaci pušteni iz škole zbog slabog grijanja te se situacije ove sedmice kao i malo popravila.

Mi se borimo za ukidanje eksterne mature i voljeli bi da svi maturanti srednjih škola na području Tuzlanskog kantona nas podrže. Ovo se tiče i njih” – izjavili su maturanti za portal Crna-Hronika.

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona koncem jula ove godine jednoglasno su podržali inicijativu kojom se ukida polaganje eksterne mature u osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu.

Međutim Vlada TK danas je zvanično zadužila Ministarstvo obrazovanja TK i Pedagoški zavod TK za izmjene propisa iz oblasti eksterne mature, što znači da će učenici umjesto dosadašnjih 14 predmeta sada polagati njih tri.

“Riječ je o bosanskom jeziku, matematici i prvom stranom jeziku. Također, dato je zaduženje Univerzitetu u Tuzli da izvrši ekvivalenciju matura koje rade potencijalni studenti iz drugih administrativnih jedinica. Naime, nedavno smo imali problem da učenici koji su završili srednje škole, a obrazovali su se po nastavnom planu i programu u drugim administrativnim jedinicama, nisu bili u prilici da dobiju bodove za eksternu maturu”, kazao je Omerović.

On je podsjetio da je eksterna matura obaveza koju je Bosna i Hercegovina preuzela međunarodnim dokumentima te da je ona, prema mišljenju struke, veoma važna za dalje napredovanje obrazovnog sistema.

“Naša matura je priznata u nekoliko evropskih zemalja. Također, zaključkom Vlade TK je definisano i da će Pedagoški zavod TK pripremiti katalog pitanja za ova tri predmeta te da će on biti dosupan na web stranici zavoda do kraja ovoga mjeseca. Pitanja na maturi će biti isključivo iz tog kataloga”, zaključio je Omerović.

Povezane vijesti

Najnovije vijesti