20 C
Tešanj
Utorak, 18 Juna, 2024

MEDICINSKA ŠKOLA U ZENICI: Učenicima predaju osuđenici i optuženici za prevare i koristoljublje

Suđenje Hamdiji Čabaravdiću, bivšem direktoru Medicinske škole u Zenici, i Maksidi Hadrović, uposlenici škole, u fazi je glavnog pretresa. U Općinskom sudu u Zenici navode da su se njih dvoje na ročištu o izjašnjenju o krivnji izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret. Sud ih tereti za zloupotrebu položaja (Čabaravdić) i krivotvorenje isprave (Hadrović). Maksida Hadrović supruga je bivšeg direktora Medicinske škole u Zenici Selvira Hadrovića.

U maju ove godine Selvir Hadrović osuđen je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja na šest mjeseci uslovno. Dok je bio direktor škole nije dostavio Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK dokumentaciju za osvojeno prvo mjesto na kantonalnom takmičenju srednjih škola u košarci za djevojke, svjestan da na taj način profesorica tjelesnog odgoja K. Dž. neće dobiti novčanu nagradu u iznosu od 250 KM, na što je pristao.

Žurnal je ranije pisao da ovo nisu prve istrage ni presude protiv bivših direktora Selvira Hadrovića i Hamdije Čabaravdića. Čabaravdić je 2020. pravosnažno osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu – uslovno na dvije godine zbog zloupotrebe položaja. On je omogućio zaposleniku M.I. da uporedo radi na drugom radnom mjestu u Orašju, a istovremeno prima platu i druge naknade za „rad“ u Medicinskoj školi.

Iste godine protiv Čabaravdića i Hadrovića podignuta je optužnica zbog omogućavanja odnosno sticanja imovinske koristi. Pisali smo, podsjetimo, da prema Pravilniku o vanrednom školovanju u zeničkoj Medicinskoj školi zaposlenici imaju pravo na besplatnu školarinu, koju mogu bez naknade prenijeti na drugu osobu, te da je Čabaravdić uz pomoć Hadrovića tu povlasticu prodao kandidatu D.K. koji je tako školarinu umjesto 3760, platio 2200 maraka, ali ne na budžetski račun nego Čabaravdiću lično.

Nakon što je nakon Čabaravdića za direktora škole imenovan Selvir Hadrović, za pomoćnika direktora imenovana je Čabaravdićeva rodica Nedžada Čabaravdić-Alispahić. Ona je trenutno direktorica Medicinske škole u Zenici.

Maksida Hadrović, Hamdija Čabaravdić i Selvir Hadrović još uvijek su uposlenici Medicinske škole u Zenici, gdje rade kao nastavno osoblje. Hadrović predaje Historiju, Demokratiju i ljudska prava, Čabaravdić Islamsku vjeronauku, a Maksida Hadrović Praktičnu nastavu i Socijalnu medicinu.

Optužnicu protiv Čabaravdića i Makside Hadrović sa početka teksta Kantonalno tužilaštvo u Zenici podiglo je krajem februara ove godine, a potvrdio Općinski sud u Zenici. Čabaravdić je optužen da je, kao direktor Medicinske škole u Zenici iskoristio službeni položaj i ovlaštenja propisana Zakonom o srednjoj školi i drugim zakonskim rješenjima i pravilnicima kojima se precizira kako se potpisuju ugovori o radu i zasniva radni odnos u školi. Ovim procedurama propisani su i uslovi koje moraju ispunjavati osobe koje stupaju u radni odnos.

Pravilnicima je definisano da se nastavnici, stručni saradnici i saradnici biraju na osnovu javnog konkursa koji na prijedlog direktora raspisuje školski odbor, na što prethodno saglasnost treba dati i Ministarstvo obrazovanja. Nakon provedene procedure školski odbor vrši izbor nastavnika, saradnika i stručnih saradnika, a izbor ostalih uposlenika obavlja direktor škole, ali uz poštivanje načina bodovanja kandidata. Čabaravdić je kao direktor škole sa svime bio jako dobro upoznat, ali je suprotno tome, a u namjeri da joj pribavi korist, donio odluku o prijemu u radi odnos Makside Hadrović bez provedene konkursne procedure. Dobila je ugovor kao bibliotekarka u školi na određeno vrijeme u periodu od septembra 2016. do okončanja konkursne procedure.

Zatim je na osnovu te odluke zaključio ugovor o radu na određeno vrijeme, i ponovio to čak četiri puta u 2016. i 2017. godini. Sve to vrijeme, prema optužnici, Maksida Hadrović čak nije ni dolazila na posao!
– … donio odluku od 14.6.2017. da Hadrović Maksidi prestaje radni odnos sa 30.6.2017., a isti je znao i bio svjestan da Hadrović Maksida po donesenim odlukama i zaključenim ugovorima o radu nikada nije dolazila na posao, niti radila u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici na poslovima bibliotekara škole, jer su na tim poslovima radili drugi uposlenici – dio je sadražja optužnice.

Njoj je za period od septembra 2016. do kraja juna 2017. ukupno isplaćeno 6.678 KM, nešto više od tri hiljade KM doprinosa, poreza oko 400 KM, pa je u konačnici iznos protivpravne koristi koji joj je pribavio oko 11 i po hiljada KM. Čabaravdića optužnica tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 stav 2 KZFBiH.

Nekoliko godina kasnije, Maksida Hadrović iskoristit će to što ju je direktor Čabaravdić fiktivno prijavljivao i aplicirati na raspisane konkurse prilažući uvjerenja iz PIO/MIO da je bila zaposlena u Medicinskoj školi u Zenici u periodu koji smo naveli:
-Iako je znala i bila svjesna da nije radila niti obavljala poslove u Javnoj ustanovi Medicinska škola u Zenici u periodu od 1.9.2016. do 30.6.2017., jer se radilo o zaključivanju fiktivnih ugovora o radu na određeno vrijeme na poslove bibliotekar škole za navedeni period, a sve s ciljem da se po osnovu takvog stečenog lažnog radnog staža izvrši bodovanje po tom osnovu, a po raspisanim konkursima za prijem u radni odnos, što je i htjela – navedeno je u optužnici.

Optužnica je tereti da je počinila produženo krivično djelo krivotvorenja isprave iz člana 373 stav 2 KZFBiH.

zurnal.info

Povezane vijesti

Najnovije vijesti